Una dintre temerile agentiei de publicitate este ca altii ar putea profita de ideile dezvaluite la un pitch. Cu toate ca resursele materiale si umane implicate intr-o licitatie sunt consistente, un sondaj facut de SFin arata ca majoritatea participantilor la pitch-uri nu-si iau cine stie ce masuri de protectie.

Publicitarii si-au dezvoltat acuitatea in a depista pitch-urile-capcana, si atunci nu participa. Pe de alta parte, in ultimii doi ani, piata e mai curata, mai loiala si se poate merge pe incredere intr-o anumita masura.

Intr-o licitatie pot fi mobilizate si 20 de persoane dintr-o agentie, pe parcursul catorva saptamani, daca e vorba de un proiect de amploare. O agentie de top participa, in medie, la 1-5 licitatii pe luna, cu o frecventa mai mare in octombrie-noiembrie si februarie-martie. Insa prea putini se gandesc sa-si protejeze ideile intr-un fel sau altul.

In bransa se accepta chiar cu seninatate ca ideile se pot fura si nu prea ai ce face sau ca „marile spirite se intalnesc" si in acest domeniu, asa ca e greu sa dovedesti ca tu esti cel care a avut ideea.

„La pitch-uri expunem niste idei pe care nu le inregistram nicaieri, asa ca nu prea vad cum putem demonstra ca sunt ale noastre 100%. Clientul pentru care am pitch-uit poate foarte bine sa ne spuna ca acea idee a avut-o agentia concurenta, si care a si castigat pitch-ul. Nu ai cum sa verifici contrariul", este de parere Raluca Galeata - Account Director la Ogilvy&Mather.

Se pare ca ideile publicitare se pazesc si singure de hoti. O idee exceptionala nu se poate fura. Uneori totusi - dincolo de orice premeditare - ideile plutesc in aer. Dar acestea nu sunt cele iesite din comun - dimpotriva, sunt cele care tocmai intra in comun, considera Mihaela Pascu, Creative Director la Saatchi & Saatchi.

„Pana acum nu am luat nicio masura deoarece credem in moralitatea clientilor si in principiul ca o idee buna castiga pitch-ul, deci nu e nevoie ca ea sa fie furata de la o agentie perdanta", considera Mirela Angelescu, Client Service Director GMP. „Suntem intr-un business de generare idei.

Daca ni se «fura» o idee, zambim si mergem mai departe… Si am pus ghilimele pentru ca nu cred in furtul calificat, premeditat intre agentii; s-a intamplat ca o idee la care ne gandiseram si noi sa fie pusa in practica mai repede de altcineva. Atunci nu e furt, e ghinion", spune Catalina Cernica, Client Service Director Graffiti BBDO.

Exista si aceia, putini la numar, care isi consulta avocatii inainte de a intra intr-o licitatie. Vlad Grigoriu, Managing Director Tempo Advertising, ne-a marturisit ca, de regula, atunci cand participa la un pitch, incheie un angajament de confidentialitate, secondat de o clauza privind neutilizarea ideilor prezentate in cazul pierderii licitatiei.

Cei mai sceptici recurg si la alte masuri: in afara acordului de confidentialitate, care nu poate fi intotdeauna impus clientului, nu exista alt instrument legal de care noi sa avem cunostinta, spune Stefan Liute, Strategy Director la Grapefruit.

Insa ceea ce facem noi, la fel ca destule agentii din strainatate si ca prea putine din Romania, este sa refuzam orice munca speculativa in partea de creatie.

In faza de pitch nu oferim propuneri de identitate verbala sau vizuala, de ambalaje, brosuri, postere, site-uri si asa mai departe, ci doar prezentam portofoliul si referintele noastre si discutam modalitatile de abordare strategica si creativa ale proiectului. Elementele creative, ca si cele de analiza sau strategie propriu-zisa sunt livrate doar ca parte a unor contracte ferme, adauga Liute.

Taxa de pitch sau prevederi legale?

Ideile ca atare nu beneficiaza de protectia conferita prin drepturi de autor. Ratiunea excluderii ideilor - ca atare - de la protectie sta in imposibilitatea formarii unui drept exclusiv asupra acestora. Recunoasterea unui astfel de drept ar paraliza orice activitate creativa. In acest sens, legea romana protejeaza forma in care este exprimata o idee, si nu ideea in sine.

Se pleaca de la principiul ca nu exista idei personale, ci exprimari personale ale acelorasi idei, teme, subiecte etc., afirma Alexandru Harsany, avocat senior la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Si publicitarii vor mai putina protectie conferita de lege si mai multa protectie din partea organismelor de reprezentare.

Atat agentiile, cat si clientii ar trebui sa invete cum sa participe, respectiv cum sa organizeze pitch-uri de orice fel. Organizatiile profesionale de marketing si advertising ar trebui sa ofere niste indrumari sau standarde in aceasta privinta.

Daca n-o fac, e un semn de dezinteres pentru o activitate foarte importanta, in special pentru agentii, este de parere Stefan Liute.

Articol integral in Saptamana Financiara