Pentru ca in aceasta perioada pe piata este oferita o diversitate mare de produse pentru Paste, inspectorii de la Protectia Consumatorilor recomanda atentie sporita la achizitionarea acestora si la preturile afisate ale produselor care pot fi diferite de cele incasate.

In situatia in care produsul achizitionat nu corespunde calitativ, trebuie sa va adresati ANPC sau oficiilor teritoriale pentru protectia consumatorilor.

Cumparati produse alimentare – peste, oua, carne de miel, cozonaci sau vin - numai din locuri special amenajate si autorizate, care asigura conditiile optime de depozitare si expunere la vanzare, si unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.

Verificati daca pestele proaspat prezinta modificari: solzi care se desprind usor, corp acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, partial acoperit de gheata.

Vinul trebuie sa aiba culoare corespunzatoare sortimentului, sa fie limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie. La intoarcerea cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri. si vinul trebuie achizitionat numai din locuri autorizate.

Carnea de miel trebuie cumparata din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar.

Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala, daca este apasata cu degetul si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare.

Ouale trebuie depozitate in cofraje sau lazi, in spatii racoroase, la temperatura de maximum + 14 grade Celsius, ferite de razele soarelui sau de alta sursa de caldura.

Articol integral in Adevarul