Debitul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, a fost in scadere, duminica inregistrandu-se 13 400 mc/s, dar presiunea asupra digurilor se mentine.

Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in scadere pe sectorul Gruia-Isaccea si in usoara crestere la Tulcea, anunta Ministerul Mediului.

Se situeaza peste cotele de inundatie Dunarea la statiile hidrometrice: Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Tr. Magurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Fetesti, Cernavoda, Harsova, Braila, Galati si Tulcea.

1 000 de persoane, mai ales in localitatile Macesu de Jos, Sapata si Plosc aflate in judetul Dolj au fost evacuate duminica.

Potrivit ultimului bilant al autoritatilor, pana duminica, 14 200 de persoane au fost evacuate din calea apelor Dunarii. Cele mai multe sunt din judetul Dolj -7 760 si din Calarasii - 5 063 de persoane.

In judetul Braila, pe digul Noianu-Chiscani, au aparut, sambata, infiltratii iar autoritatile au intarit digul cu saci umpluti cu pamant si balast.

Hidrologii estimeaza ca Dunarea va ajunge sub cotele de inundatie abia la sfirsitul lunii mai, in conditiile in care in tarile din bazinul hidrografic al Dunarii nu se vor inregistra ploi insemnate cantitativ. Ei sustin ca fluviul va creste in urmatoarea saptamana, insa nu va exista o noua viitura.

In localitatea Manastirea, judetul Calarasi, 1 000 de oameni au fost evacuati in ultimele ore si 100 de case au fost inundate dupa ce primul dig de aparare s-a rupt. Pe DN 31 Manastirea-Spantov, circulatia rutiera a fost intrerupta.

Pentru ca Dunarea sa nu atinga cota de inundatie si la Galati, se vor face deversari controlate pe raul Prut.

Situatia din localitatile constantene Oltina si Ostrov ramane critica. Zeci de case sunt in pericol de prabusire.

Se mentin restrictiile de circulatie pe DJ 223 Cernavoda-Hanul Morii. Pe relatia Cernavoda-Ion Corvin, intre localitatile Rasova si Vlahi, pe o portiune de cinci km, drumul este in continuare inundat, iar in localitatea Dunarea, pe o portiune de doi km, circulatia este blocata.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca peste 1.800 de copii din judetele Dolj, Calarasi si Braila nu au unde sa locuiasca si nici nu pot urma cursurile in scolile care au fost afectate de inundatii, astfel ca ei vor invata, temporar, in unitati de invatamant din alte localitati.

Lucrari de consolidare a stavilarelor continua si la Calarasi, in incinta Oltenita-Surlari-Dorobantu si In incinta Borcea de Sus, in judetul Dolj, in localitatea Bistret, in localitatile Bechet-Calarasi-Dabuleni, in judetul Galati, la digul de la Bratesul de Jos. In judetul Olt, continua consolidarea digului Islaz – Moldoveni si se actioneaza in zona Ianca pentru suprainaltarea D.N. Corabia –Craiova.