AVAS mai are in portofoliu 17 institute de cercetare cu capital majoritar de stat, pe care isi propune sa le privatizeze pina la sfirsitul anului viitor. Insa, AVAS arata ca nu este dispus sa cedeze aceste institute unor asa-numiti „rechini imobiliari" dispusi doar sa obtina spatii pe care sa le sub-inchirieze ulterior.

In replica la mai multe articole de presa, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a aratat marti ca dintre cele 17 institute de cercetare aflate in portofoliul Autoritatii, 12 se bazeaza pe veniturile obtinute din inchirierea spatiilor pe care le detin si doar cinci obtin venituri preponderent din cercetare.

Acestea din urma, desi realizeaza profit, au datorii acumulate in timp de ordinul milioanelor de lei.

"Cum pot unii oameni sa sustina ca apara cercetarea in Romania, referindu-se la asa zise institute de cercetare care obtin intre 70 si 95% din venituri din alte activitati in afara cercetarii, mai cu seama din inchirieri de spatii?", se intreaba Orasanu.

„Actul normativ existent favoriza Asociatiile Salariatilor, prin grila de precalificare. Din experienta de pina acum, acesti cumparatori nu au investit in cercetare, iar imobilele au fost in continuare folosite pentru inchiriere, spre profitul unor persoane fizice.

Nu am sa las institutele de cercetare, unde AVAS este actionar majoritar, prada unor rechini imobiliari care se folosesc de Asociatiile Salariatilor pentru a-si atinge scopurile".

Orasanu a mai aratat ca nu va lasa pe speculanti sa dezinformeze publicul larg, spunand ca un institut al modei, de pilda, cum este IMOD, care obtine 95% venituri din chirii, ar trebui privatizat dupa legislatia specifica institutelor de cercetare, ca si cum acolo s-ar studia mecanica cuantica, iar in lipsa lui cercetarea in Romania s-ar prabusi.

Din cele 17 institute de cercetare din portofoliul AVAS, doua - Centrul de cercetare pentru materiale macromoleculare si membrane (ccmmm) S.A. Bucuresti, (cota AVAS - 71,33%), si INAR (Institutul National de Autovehicule Rutiere) S.A. Brasov, (cota AVAS - 57,1%), se afla deja in proceduri de privatizare pe baza HG 2193/2004.

Privatizarea se face prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice. Ambele sunt institute de cercetare in domeniul stiintelor fizice si naturale.

Din 1993 si pina acum au fost privatizate 79 de institute de cercetare. 26 au fost cumparate de Asociatiile Salariatilor si numai 8 contracte au avut obligatii investitionale.

Pentru institutele care obtin venituri semnificative din activitatea de cercetare, AVAS va aplica prevederile HG 2193/2004, potrivit carora oferta tehnica este predominanta.

Pastrarea obiectului de activitate, a salariatilor incadrati pe functii de specialitate, precum si valorificarea si dezvoltarea drepturilor de proprietate intelectuala existente in patrimoniul societati vor fi obligatorii pentru cumparator prin contract.

In cazul institutelor ale caror venituri provin din chirii, AVAS va aplica una din metodele de privatizare care asigura obtinerea celui mai bun pret pe actiune. Astfel, vanzarea se va face tinand cont de rezultatele rapoartelor de evaluare, care iau in calcul atat patrimoniul societatii cat si valoarea activitatii desfasurate.

Nu exista nici o justificare economica pentru favorizarea Asociatiilor de Salariati, arata AVAS.