Ministrii Finantelor din statele Uniunii Europene analizeaza posibilitatea introducerii unui impozit suplimentar pe profitul companiilor petroliere, care a crescut enorm in ultimul timp din cauza cotatiilor internationale ale petrolului, potrivit Reuters.

Discutiile au aparut in urma profiturilor uriase: Exxon - 1.000 de dolari pe secunda, Shell -785 de dolari pe secunda sau BP - 680 de dolari pe secunda. Daca discutiile la nivelul UE vor conduce la introducerea unei suprataxe, ea va fi aplicata doar companiilor care extrag titei.

Vom introduce si noi

Potrivit oficialilor romani, daca la nivelul Uniunii se va aproba aceasta taxa, ea va fi aplicata si in Romania. „Bineinteles ca vom introduce si noi aceasta supraimpozitare, pentru ca profiturile mari au legatura cu o situatie conjuncturala, de piata.

Este un profit rezultat strict din cresterea preturilor, iar banii obtinuti din supraimpozitarea acestuia se vor duce catre cei afectati, in principal catre cei cu venituri modeste", ne-a declarat ieri vicepremierul Gheorghe Pogea.

Amintim ca, recent, ministrul de resort, Sebastian Vladescu, declarase ca societatile petroliere au parte de „un profit imoral" si ca ele „trebuie responsabilizate social in paralel cu tintirea profitului".

„Nu e moral"

In cazul in care in Romania se va aplica aceasta suprataxa, compania care o va plati este Petrom, companie detinuta de grupul austriac OMV, pentru ca este singurul producator de titei din tara. „Nu stiu cit de moral este sa cresti impozitele unei companii doar pentru ca lucreaza in domeniul petrolier", ne-au declarat surse din cadrul industriei petroliere.

In plus, potrivit acestora, Petrom nu poate recurge la o scumpire a carburantilor pentru a compensa pierderea, pentru ca profitul obtinut pe acest segment este foarte mic, cele mai mari cistiguri provenind din activitatea de extractie a titeiului.

In plus, daca suprataxa s-ar aplica, i-ar lovi doar pe cei de la Petrom si, daca acestia vor dori sa-si conserve profitul scumpind carburantii, cu siguranta vor pierde din vinzari, pentru ca firmele concurente nu vor fi nevoite sa scumpeasca.

Cioteste articolul complet in Cotidianul