Deocamdata se poate afla doar locul in care ne aflam pe harta sau o ruta mai convenabila, insa de anul viitor putem evita si zonele aglomerate, contra cost.

In ultima vreme, piata romaneasca este asaltata de echipamente GPS atit pentru sectorul auto, cit si portabile. GPS (Global Positioning System) este un sistem de radionavigatie prin satelit care permite identificarea oricarei pozitii pe glob, prin receptionarea unor semnale transmise via satelit. In Romania exista, in acest moment, mai multe tipuri de echipamente care ofera astfel de servicii.

Un doritor poate opta pentru un laptop sau un PDA (Personal Digital Assistant) cu un sistem GPS incorporat sau, daca aveti deja astfel de aparate si doriti sa folositi GPS, puteti achizitiona si monta separat astfel de sisteme.

Exista, de asemenea, aparate dedicate pentru GPS, cu mai multe optiuni si functii (spre exemplu, suporta introducerea vocala sau in scris a unei destinatii si calculeaza ruta cea mai convenabila din punctul in care va aflati), insa pretul acestora este mult mai mare.

In general, doritorii pot achizitiona aceste aparate la preturi cuprinse intre 130 si 745 de dolari, in functie de complexitatea lor sau de optiunile oferite. Distribuitorii de astfel de echipamente sustin ca, in ultima perioada, vinzarile acestora au crescut si ca exista tot mai multa lume interesata.

O secunda la 20 de milioane de ani

Unul dintre cei mai infocati utilizatori de GPS portabil este Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. „Am un PDA cu GPS, pentru care am platit 410 euro plus TVA. Serviciul in sine nu costa nimic, doar echipamentul si software-ul aferent se comercializeaza.

In Romania nu exista inca abonament pentru servicii mai complexe precum informatiile despre blocaje pe anumite strazi si asa mai departe, abia de la anul vor fi introduse aceste servicii", spune Pambuccian.

Presedintele Comisiei IT&C atrage atentia asupra preciziei calculelor, avind in vedere faptul ca fiecare satelit are patru ceasuri, doua cu cesiu si doua cu rubidiu. „Este nevoie de atitea ceasuri pentru a se verifica intre ele. Acestea, cu toate ca un ceas cu cesiu pierde o secunda la 20 de milioane de ani.

In ultima faza, satelitii «vad» un punct aflat la intersectia a patru sfere si iti furnizeaza locatia exacta. Aparatul meu are o antena extrem de mica, unde exista si procesor si tot, miniaturizarea la care s-a ajuns este incredibila", spune Pambuccian.

Exista si probleme minore

Acesta afirma ca exista si probleme cu software-ul aparatelor si cu timpul in care se face legatura intre echipamente si satelit. „Exista momente in care legatura se face instantaneu, iar altadata am stat 40 de minute. Pina la urma am realizat ca antena trebuie rotita intr-o anumita pozitie, dar nicaieri nu scrie asta.

In final, cu perseverenta, mi-am dat seama care este buba, dar nu stiu daca toata lumea are timp de asa ceva", spune deputatul.

Citeste articolul complet in Cotidianul