Cei care isi doresc siguranta zilei de maine, dar mai ales linistea financiara la batranete, isi pot face o asigurare de sanatate cu pensie privata. Banii depusi in contul unei firme de asigurari nu stau degeaba, ei sunt investiti in diferite moduri.

La Allianz de pilda, poti alege sa cumperi actiuni la cele mai mari firme europene. Astfel, programul de investitii pentru asigurarile de viata Aliat, asigurare de viata de tip unit-linked, ofera posibilitatea investitiilor atat pe pietele interne, cat si pe cele externe de capital.

Programul va permite sa combinati instrumentele financiare cu grad scazut de risc, de tipul obligatiunilor sau titlurilor de stat, cu instrumente financiare cu grad ridicat de risc investitional (actiuni). In functie de evolutia pietei de capital, strategia investitionala poate fi oricand modificata.

Programele de investitii pot fi contractate in RON, EUR sau USD. Conservator, Clasic, Dinamic, Progresiv, Euro-Plus sunt programe in EUR, cu grade diferite de risc, dar si de rentabilitate. Programul Conservator investeste preponderent in obligatiuni europene cu termen mediu si lung ( 75 %) si in actiuni ale companiilor europene ( 25 %).

Clasic va ofera o combinatie echilibrata intre actiunile marilor companii europene si obligatiuni. Daca va place riscul, atunci Dinamic, dar mai ales Progresiv sunt programele care va vor starni cu siguranta interesul. Pr

ogramul Dinamic investeste preponderent in actiuni ale companiilor internationale ( 75 %), in timp ce Progresiv se axeaza in totalitate pe actiunile companiilor de top de la nivel international, avand si o rentabilitate pe masura riscului, adica foarte mare.

In USD exista un singur program de investitii, Dolar-Plus, investitia realizandu-se 100 % in obligatiuni ale corporatiilor din SUA.

In RON sunt disponibile doua programe: Leu-Plus, cu o investitie de 100 % in bonuri de tezaur pe termen mediu si lung si Leu-Extra, investitia fiind facuta 100 % in depozitele bancare ale bancilor cu solvabilitate ridicata, la cele mai avantajoase dobanzi ale momentului.

Programele de investitii in lei nu exceleaza printr-o rentabilitate mare deoarece presupun si riscuri destul de mici.

In cazul in care aveti in prezent 27 de ani si doriti sa platiti prime pana la varsta de 65 de ani, aveti la dispozitie 38 de ani pentru a investi in programele care corespund atat cerintelor, cat si profilului dumneavoastra. Suma asigurata poate fi cuprinsa intre 19.113 si 75.259 EUR.

Persoanele mai tinere pot asigura suma minima, sa zicem 19.200 EUR, intrucat prezinta un grad de risc scazut.

Puneti ouale in mai multe cosuri

Mai departe, primele vor fi orientate catre fondurile alese de dumneavoastra, cunoscand caracteristicile fiecaruia in parte.

Puteti alege sa distribuiti 1.200 EUR, suma pe care ati fi dispusi sa o investiti anual, in mai multe fonduri, pentru a exlude pierderile foarte mari. Alocand 25 % din investitie in programul Clasic, veti beneficia de o rentabilitate de 5 %, in scenariul pesimist si de 13 % in scenariul optimist.

Alti 25 % directionati spre programul Dinamic va pot asigura o rentabilitate minima de 5,5 % si una maxima de 14,5 %.

Programului Progresiv ii este asociata o rentabilitate pesimista de 6 % si una optimista de 16 %, in conditiile in care 50 % din investitia dumneavoastra ajunge in acest fond.

Valoarea primei lunare pentru produsul de baza Aliat este de 99,55 EUR.

La asigurarea de baza Aliat se pot atasa clauze suplimentare pentru a beneficia de protectie mai mare. Aceste clauze pot fi incheiate la inceputul politei de asigurare de baza Aliat sau pe parcurs.

Primele de asigurare pentru clauzele suplimentare pot fi platite cu aceeasi frecventa cu care platiti si polita de asigurare de baza Aliat.

Clauzele pot fi reprezentate de asigurarea temporara de deces, asigurarea de deces si invaliditate permanenta din accident, asigurarea de spitalizare ca urmare a unui accident, interventii chirurgicale ca urmare a unui acident, afectiuni medicale grave, scutirea de plata a primelor in caz de invaliditate permanenta totala.

Articol integral in GhiseulBancar.ro