Raportul Comisiei Europene nu a reusit sa impace partidele parlamentare. In timp ce formatiunile din coalitia de guvernamint apreciaza ca raportul scoate in evidenta lucrurile bune facute de Romania, partidele de opozitie considera ca guvernul nu si-a facut datoria si sunt decise sa depuna o motiune de cenzura care sa duca la caderea executivului.

Emil Boc (Partidul Democrat)

“Am primit un pasaport conditionat pentru Europa. Am fost avertizati ca trebuie sa renuntam la mentalitatea balcanica si ca trebuie sa facem un efort comun pentru integrare. PD nu se va antrena in jocuri politice pentru ca are ca priotitate integrarea in 2007.

Raportul confirma progresele Romaniei dar trebuie sa lucram in continuare la cele patru sectoare si sa facem progrese in urmatoarele luni”.

Puiu Hasotti (Partidul National Liberal)

“Din punctul meu de vedere data de 1 ianuarie 2007 este sigura pentru aderarea Romaniei. Cred ca din cauza steguletelor pe care le are Bulgaria raportul a fost putin in defavoarea noastra. Dar nu se putea altfel, suntem legati de Bulgaria pentru ca vom adera impreuna. Meritul este evident al guvernului liberal si domnul Boc ar trebui sa nu asume ca PD-l a avut un merit exclusiv.

Este absolut necesar ca toate partidele politice sa uite de orgolii, de jocuri de culise si sa-si uneasca fortele pentru intersul Romaniei”.

Marko Bela (UDMR)

“Sunt convins ca Romania va reusi, pana in toamna, sa indeparteze si restul de patru stegulete rosii ramase aprinse, iar asta numai prin stabilitate politica si printr-o guvernere si o coalitie stabila. Raportul despre Romania demonstreaza un progres semnificativ in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor privind aderarea la UE.

Si UDMR, prin reprezentantii sai in govern, a contribuit la crearea climatului politic stabilit necesar pentru realizarea progresului constatat de raport".

Bogdan Ciuca (Partidul Conservator)

“Este cronica unui raport anuntat. Semnalele venite de la Bruxelles, de la partidele europene, din presa europeana si romana s-au confirmat. Ne asteptam la acest raport echilibrat si totodata fara expresie. UE a subliniat ca Romania a facut progrese dar ne-a si atras atentia asupra celor 4 stegulete rosii ramase.

Cred ca este si un semnal pentru nevoia de stabilitate politica. Mai presus de luptele politice , de orgolii si razbunari ale clasei politicii ar trebui ca la toti oamenii politici si la toate partidele sa exista dorinta de integrare”.

Victor Ponta (Partidul Social Democrat)

“Raportul este prost. Ne asteptam sa fie unul mai bun, dar suntem convinsi ca UE vrea sa ne tina sub presiune. Dincolo de problemele din agricultuta trebuie sa demonstram Uniunii Europene ca s-au facut reale progrese si in domeniul justitiei. Vom depune o motiune de cenzura impotriva guvernului pentru ca data aderarii sa nu fie amanta. Este vina guvernului ca s-a ajuns in aceasta situatie.

Prin aceasta motiune de cenzura dorim ca executivul sa fie schimbat, sa se faca progrese la cele patru capitole pentru ca astfel riscam ca data aderarii sa fie aminata".

Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare)

“Raportul Comisiei Europene reprezinta uvertura alegerilor anticipate si de aceea cred ca, in mod normal, Guvernul ar trebui sa-si dea demisia. Raportul reprezinta falimentul regimului Basescu-Tariceanu. Reprezentantii UE nu au facut decat sa spuna Romaniei ca deocamdata nu putem adera. Nu cred ca puterea va rezolva pina in octombrie problemele semnalate de Comisia Europeana".