Plasamente: Nerezidentii vor putea plasa lei pe piata fondurilor de investitii prin internet

Acces la fondurile de investitii de pe piata romaneasca aveau si pana acum strainii. De la sfarsitul lunii aprilie insa, ei pot plasa banii in Romania doar printr-un click pe internet, iar tranzactia se valideaza cu ajutorul cardului personal.

Din orice colt al globului, de catre orice cetatean al lumii pot fi cumparate unitatile de fond din Romania. Clienti din Israel, Italia, Spania etc. exista deja pe piata romaneasca de mai multi ani. Numai ca tranzactiile erau pana acum diferite, bazandu-se pe ordinul de plata virat printr-o banca.

Acum, tranzactiile pe piata fondurilor deschise de investitii din Romania se pot realiza de pe laptop sau mobil, iar platile se pot face cu cardul direct catre societatile de administrare a fondurilor. Acest fapt este posibil prin noul serviciu “Contul meu” lansat de Certinvest, societatea de administrare a catorva fonduri de investitii din Romania.

Gandit din start ca un serviciu care sa atraga investitorii din strainatate - atat romanii din diaspora cat si alte segmente de populatie interesata - “Contul meu” poate oferi avantaje multiple celor care schimba euro pentru a plasa lei. Datorita cardurilor si internetului, sistemul se bucura de o accesibilitate si mobilitate ridicata.

In plus, sistemul prin care opereaza Certinvest permite potentialilor clienti sa plateasca in euro sau dolari de pe cardul propriu. Fondurile de investitii incaseaza insa direct lei. Schimbul valutar se realizeaza la cursul oficial al uneia dintre bancile cu care lucreaza furnizorul de servicii de internet banking, Dotcommerce.

In conditiile in care aprecierea leului fata de principalele monede internationale va continua si in acest an, randamentele ce se pot obtine pe piata din Romania sunt cu mult superioare celor din Vest. Eugen Voicu, presedintele Certinvest, a realizat cateva previziuni ale randamentelor care se pot obtine in urmatoarele 12 luni pe diferite categorii de fonduri care opereaza pe piata romaneasca.

Pentru investitorii care prefera fondurile monetare, cu un grad foarte scazut de risc, randamentul in lei in urmatoarele 12 luni s-ar putea situa la 5%. Acelasi profit transpus in euro creste insa la 9%-10%, datorita tendintei de apreciere a leului. Investitorii in fonduri de obligatiuni pot castiga pana la 10%-11% pentru plasamentele in lei, castig care, calculat in euro, inseamna 14%-15%.

Cresterea unitatilor fondurilor diversificate poate ajunge la 18% - 20% in lei si la 24% - 25% in euro. Cele mai spectaculoase cresteri se obtin la fondurile de actiuni, unde randamentele in lei vor urca la peste 30%, in lei in urmatoarele 12 luni, si la peste 35%, in euro.

Trebuie precizat ca rascumpararea unitatilor de fond se va face doar prin fondul din care au fost investiti initial banii, indiferent din ce colt al lumii ar veni. Este o masura de siguranta pe care societatea de investitii si-a luat-o pentru a evita operatiunile de spalare de bani si a respecta legislatia internationala in domeniu.

Chiar daca acest serviciu a fost gandit initial pentru romanii din strainatate sau alti investitori interesati de plasamente in Romania, “Contul meu” se bucura deja de notorietate si printre romani, bucurosi ca pot avea acces la un istoric al tranzactiilor si pot sa-si dirijeze investitiile chiar de pe telefonul mobil.

Pentru investitorii din tara, cardurile acceptate de Certinvest sunt Visa, MasterCard si American Express, cu utilizare internationala. Pentru investitorii din strainatate, nu exista restrictii. Pentru a avea acces la “Contul meu” trebuie sa fiti inregistrat la Certinvest si sa cereti o parola pe care o primiti in maximum 48 de ore de la efectuarea inregistrarii. Comisionul pe tranzactie cu card este de 3,5% din valoarea sumei investite.

Articol integral Capital