Serviciul de Informatii Externe va preda CNSAS arhiva declasificata a fostei Securitati. Conducerile celor doua institutii au stabilit ieri, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la sediul SIE, ca primele 3.000 de dosare vor ajunge la CNSAS pe 30 mai a.c. Tot atunci vor fi predate dosarele de cadre ale ofiterilor de Securitate identificati cu activitati de politie politica, conform legii.

Potrivit unui comunicat al SIE, s-a mai stabilit ca, "ori de cate ori va fi necesar", comisia mixta paritara CNSAS-SIE se va reuni la solicitarea oricarei parti, o prima intalnire fiind dedicata reevaluarii dosarelor deja analizate in perioada anterioara.

Cazimir Ionescu, membru CNSAS, a declarat ca directorul SIE, Gheorghe Fulga, a fost de acord ca membrii Colegiului sa poata cerceta la sediul Serviciului chiar si dosarele secrete din arhiva fostei Securitati.

"Ori de cate ori vom considera ca este necesar, vom merge la ei sa examinam aceste dosare clasificate, astfel incat ancheta declansata de noi sa mearga mai departe", a precizat Ionescu.