Trei deputati PSD au convins majoritatea membrilor unei comisii senatoriale sa aprobe trecerea SC ROMGAZ si a Casei de Economii si Consemnatiuni din proprietatea privata a statului in cea publica a si sa opreasca privatizarea celor doua societati.

Comisia pentru industrii si servicii a Senatului a avizat favorabil, cu majoritate de voturi, propunerea legislativa a deputatilor PSD de Neamt, Ioan Bivolaru, Iulian Iancu si Ioan Munteanu. Initiatorii propunerii legislative au speculat lipsa unei legi cu privire la bunurile care constituie domeniul public.

Comisia pentru industrii si servicii a Senatului a avizat favorabil, cu majoritate de voturi, propunerea legislativa a deputatilor PSD de Neamt Bivolaru Ioan, Iancu Iulian si Munteanu Ioan, pentru "trecerea din proprietatea privata a statului in proprietatea publica a statului a ROMGAZ - S.A. si a C.E.C.".

Initiatorii propunerii legislative au speculat ceea ce ei au numit o lacuna a reglementarilor in vigoare care instituie regimul juridic al proprietatii publice a statului si a unitatilor administrativ teritoriale, si anume lipsa unei legi cu privire la bunurile care constituie domeniul public.

Or, sustin initiatorii, bunurile proprietate publica trebuie pastrate pentru a fi transmise pentru generatiile viitoare.

In plus, sustin ei, avand in vedere criza la nivel mondial a resurselor energetice primare de care Romania este dependenta astazi in proportie de 40 la suta, ar fi necesara adoptarea unor masuri cu caracter exceptional, inclusiv prin stoparea procesului de privatizare a ROMGAZ si C.E.C.

In cazul adoptarii acestei legi, in termen de 90 de zile de la data intrarii ei in vigoare, ROMGAZ ar urma sa treaca cu intreg patrimoniul activ si pasiv in proprietatea publica a statului. Denumirea societatii ar urma sa se schimbe in Compania Nationala a Gazelor Naturale - ROMGAZ, prescurtat CNGN-"ROMGAZ".

Tot din acel moment, C.E.C., cu intreg patrimoniul sau activ si pasiv, ar urma sa treaca din proprietatea privata a statului roman in proprietatea publica, cu pastrarea denumirii actuale. Bunurile ROMGAZ si ale C.E.C.

care au fost date in concesiune, administrare sau folosinta ar urma sa ramana in regimul juridic al contractelor juridice incheiate, cu valabilitate pana la termenele stabilite de partile care le-au incheiat.

Se pare ca Guvernul nu a reusit sa-i convinga pe senatori cu punctul sau de vedere exprimat intr-o scrisoare de trei pagini, cu argumente sustinute cu trimiteri la legislatia in vigoare, si pe care a trimis-o la Comisia pentru industrii a Senatului, cerand respingerea propunerii legislative.

Propunerea deputatilor PSD are de trecut prin mai multe comisii senatoriale inainte de a merge la plen, dupa care se vor pronunta si deputatii.