AVAS a anuntat vineri suspendarea negocierilor pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov, deoarece clauzele cuprinse in proiectul contractului de privatizare nu au fost agreate de conducerea companiei Mahindra&Mahindra.

Prin urmare, oferta de privatizare a societatii Tractorul publicata la data de 6 iunie 2005 si intreaga procedura legata de acest proces de privatizare este suspendata.

Contrar oricaror speculatii, principalul motiv care a condus la nefinalizarea tranzactiei a fost modalitatea in care urma sa fie acordat ajutorul de stat. Compania indiana a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana.

Acestui motiv obiectiv i se adauga declaratiile alarmiste ale unor lideri politici si ale reprezentantilor sindicatului, aparute pe parcursul negocierilor, ultima data fiind facute chiar in momentul in care se conturase o posibila tranzactie. Aceste declaratii au alimentat neincrederea negociatorilor indieni in finalizarea cu succes a tranzactiei.

Al treilea factor care a afectat negocierile a fost determinat de presiunile cu sistarea furnizarii apei, curentului electric sau a gazului metan exercitate de companiile de utilitati, ceea ce ar fi condus la intreruperea activitatii societatii. Investitorul a refuzat categoric ideea de a prelua o companie nefunctionala.

Cu toate acestea, investitorii indieni isi mentin interesul pentru preluarea intreprinderii brasovene. Discutiile vor continua, in scopul identificarii unui nou mecanism, nesusceptibil contestatiilor, prin care compania indiana ar putea prelua Tractorul Brasov.

Tractorul Brasov este alaturi de alte firme, precum Rulmentul Brasov sau Electroputere, un exemplu de mare companie de stat a carei privatizare a esuat in ciuda a numeroase initiative.