Pe un adolescent de 16 ani il apuca amok-ul si injunghie 28 de oameni, la Berlin. Fapta se petrece la finalul deschiderii festive a noii Gari Centrale din capitala germana. Cu un cutit, tanarul din cartierul Neukoelln a inceput sa impunga in stanga si in dreapta, ranind grav trecatorii de pe strada.

Dupa relatari ale politiei -preluate de Deutsche Presse Agentur (dpa) si a Financial Times Deutschland (ftd)- pe Luisenstrasse, din spatele cladirii Reichsstag-ului, tanarul de 16 ani a inceput, putin inainte de miezul noptii din 26/27 mai, sa atace cu cutitul, la intamplare, trecatori de pe strada. Sase dintre acestia au fost grav raniti.

Un purtator de cuvant al autoritatilor locale a declarat, in dimineata zilei de 27 mai, ca nici una dintre victime nu se mai afla in pericol de moarte. In cursul noptii, mai multi raniti au fost operati de urgenta, in urma adancilor rani din spate si stomac, dupa cum declara medicul sef al echipei de interventii a Salvarii.

Cauzele agresiunii nu sunt clare, politia berlineza a declarat astazi, ca una dintre ele ar putea fi si consumul ridicat de alcool. Cateva dintre victime ar fi fost si lovite, inainte de a fi injunghiate, 15 dintre ele se afla inca in spital. Faptasul se afla in ancheta, fiind cunoscut de organele de politie si prin antecedente.

Actiunea fortelor de ordine a cumulat 100 de politisti, 45 de pompieri si medici de garda ai Salvarii.

Cutitarul a fost prins la scurt timp dupa fapta, la o intersectie situata la un kilometru de locul faptei. Agresiunea s-a petrecut la miezul noptii, cand mii de oameni se indreptau spre case, dupa spectacolul cu focuri de artificii, ocazionat de inaugurarea noii Gari Centrale din Berlin.

„Desi agresiunea nu are legatura cu evenimentul nostru, regretam profund incidentul“ a spus ftd, un purtator de cuvant al cailor ferate germane (DB). Dupa evaluarile DB, in jur de 500.000 de oameni au luat parte la festivitatile de inaugurare a noii cladiri a Garii Centrale din Berlin, a carei constructie a durat 8 ani si a costat aprox. 800 milioane de Euro.

In cladirea inaugurala propriu-zisa, inghesuiala a fost asa mare, incat caile de accces au trebuit in parte blocate. Deschiderea festiva s-a facut in prezenta cancelarului Angela Merkel, care a anuntat intentiile de privatizare a cailor ferate germane, „un proces iminent“, de reformare a acestei infrastructuri si transformare a DB intr-un operator logistic international.

Sarbatoarea legata de evenimentul cailor ferate continua azi, teama legata de astfel de izbucniri amok, inecate in bai de sange, persista. Nu in ultimul rand, legat si de marile aglomerari umane, care vor insoti apropiatele Campionate Mondiale de fotbal din Germania.