Decizia luata ieri in Biroul Permanent al partidului vine ca urmare a refuzului partenerilor de guvernare de a accepta solutia propusa saptamina trecuta si care presupunea desfiintarea posturilor de vicepremier si ministru delegat.

Astfel, PD a anuntat ca il retrage pe Gheorghe Pogea din functia de vicepremier fara a mai nominaliza un inlocuitor si il schimba pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, cu actualul vicepresedinte al Senatului, Radu Berceanu.

Primul pas spre anticipate?

Surse din conducerea PD sustin ca cele doua decizii anuntate ieri in BPN au fost luate duminica seara, cind cei trei lideri ai PD (Emil Boc, Vasile Blaga si Adriean Videanu) s-au intilnit cu presedintele Traian Basescu. Citiva dintre membrii Biroului Permanent au fost luati prin surprindere de aceste decizii.

Ieri, mai multi lideri din conducere sustineau ca nu s-a discutat si care este planul imediat urmator acestor decizii. Unii banuiau insa ca retragerea lui Pogea ar putea sa fie primul pas spre declansarea alegerilor anticipate prin retragerea ministrilor PD din Guvern, dupa 1 ianuarie 2007.

In ceea ce priveste nominalizarea lui Radu Berceanu in locul lui Dobre, nu toti liderii partidului au primit-o foarte bine. Potrivit acelorasi surse, vicepresedintele Cezar Preda a cerut sa se consemneze ca si el ar fi putut fi un om potrivit pentru gestionarea unui minister cum e cel de la transporturi.

Interventia lui Preda a stirnit zimbetul lui Radu Berceanu care, potrivit surselor mentionate, „ridea pe infundate“.

Tariceanu, prins in ofsaid

Aceleasi surse sustin ca democratii au aminat cu mai bine de o ora terminarea sedintei de ieri pentru a vedea ce vor declara liberalii dupa sedinta conducerii pe care o aveau in acelasi timp. Cind s-a terminat sedinta, liderul PD Emil Boc a anuntat ca le-a telefonat si premierului Tariceanu, si presedintelui Basescu pentru a le comunica deciziile.

Tariceanu a fost nevoit, astfel, sa faca public deciziile stabilite in sedinta inainte ca democratii sa-si anunte deciziile.

Drept urmare, in timp ce democratii faceau, din punct de vedere politic, o adevarata mutare de sah la adresa liberalilor, Tariceanu se referea la necesitatea absorbtiei fondurilor europene, la comunitatile romanesti din strainatate sau la organizarea unei sesiuni extraordinare in vara pentru a asigura adoptarea legilor importante in vederea aderarii la UE.

La finalul discursului, Tariceanu a atacat PD vobind despre nevoia de a-i cere explicatii ministrului Educatiei, Mihail Hardau, legate de modul in care gestioneaza proiectele.

PD se lauda ca s-a tinut de cuvint

„Am cerut restructurarea Guvernului, am spus ca nu se mai justifica din punct de vedere functional mentinerea in Cabinet a ministrilor delegati si a vicepremierilor; PD merge in continuare pe aceasta decizie. Drept urmare, PD a luat decizia de a-si onora promisiunile formulate, de a respecta lucrurile pe care le-a declarat si, in consecinta, isi va retrage vicepremierul din Cabinet.

Cu alte cuvinte, domnul ministru de stat Gheorghe Pogea nu va mai face parte din Cabinet, domnia sa urmind a fi retras prin decizia politica a PD, si PD nu va face o alta nominalizare in locul domniei sale“, a anuntat liderul democrat Emil Boc la finalul sedintei BPN.

Multumiri din inima din partea partidului

In ceea ce-i priveste pe cei doi ministri care si-au pierdut posturile, Emil Boc le-a laudat activitatea si a tinut sa explice ca „partidul nu va uita eforturile facute si le va gasi un loc in care sa-si foloseasca experienta“. Daca pentru Gheorghe Pogea liderul PD a avut numai cuvinte de lauda, lui Gheorghe Dobre Boc i-a gasit citeva imperfectiuini.

„Ministrul Dobre a fost un om care a muncit foarte mult, a venit pe un fond dificil in minister, nu a reusit in cele mai bune conditii sa-si vinda lucrurile facute si de aceea este nevoie de o dinamizare politica a acestui minister.

Nu a reusit de cele mai multe ori sa-si faca vocea auzita si sa fie mai incisiv“, spune Boc, adaugind ca acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost ales Radu Berceanu. „Eu cred ca experienta de fost ministru il recomanda.

Am avut in vedere atunci cind s-a facut aceasta nominalizare pragmatismul si capacitatea lui de a lua decizii“, a explicat succint Boc motivele alegerii lui Berceanu pentru Transporturi. El crede ca scoaterea lui Pogea din Guvern nu va afecta deloc coordonarea ministrilor partidului deoarece „Vasile Blaga a fost si este perceput liderul formal al ministrilor PD“.

Articol integral in Cotidianul