„Nu exista elemente noi”, a spus Dan Voiculescu, fara sa clipeasca, atunci cand a iesit de la CNSAS. A mintit cu o seninatate dezarmanta. Cand i s-au pus in fata productiile din tinerete, in care dadea relatii despre terti, n-a avut nici o tresarire: „Sunt banale rapoarte de serviciu, pe care si alte cateva milioane de romani erau obligati, prin natura muncii, sa le faca”.

Deci nu era turnatorie, ci obligatie de serviciu, toata lumea facea asta. Dan Voiculescu se inscrie, prin urmare, in categoria turnatorilor din datorie. La ei, atasamentul fata de sistem este mai puternic decat iubirea fata de aproapele, actul de a informa organele are un soi de demnitate civica.

Turnatoria este o obligatie care apare „prin natura muncii” si nu are nimic in comun cu turnatoria din pasiune, impura ca ura care a provocat-o. „Urati, urati, ca nu-i nimic mai sfant/ Ca ura, straja vietii pe pamant” este, la momentul in care este racolat tanarul Voiculescu, un vers care se topeste in istoria anilor ’50.

In ’70 nu se uraste, se munceste pentru tara, calculat, rece, chiar stiintific.

Poate ca in mintea lui Dan Voiculescu chiar crede ca le-a facut un bine celor despre care a dat informatii: „Eu spuneam: cunosc pe studentul cutare si cutare, care sunt studenti foarte buni, sunt colegi foarte buni!” Am auzit acest tip de raspuns si la altii. Ma feresc sa-l condamn pe un om care a fost pus in situatia tanarului Voiculescu.

Ce as fi facut eu in locul lui? As fi rezistat presiunilor, tentatiilor, momelilor? Mi-as fi abolit mustrarile de constiinta sub scuza ca lucrez pentru tara, la fel ca milioane de compatrioti?

Ceea ce nu inceteaza sa ma surprinda este ca oamenii acestia, care au avut o relatie speciala cu Securitatea, nu-si fac nici un proces de constiinta cand privesc in trecut, ca si cand „obiectivele” lor nu erau fiinte vii, din carne, sange si emotii, ci simple obiecte de inventar.

Daca Dan Voiculescu stie ca a facut ceva, asta nu e, in nici un caz, politie politica. Daca cineva il acuza de asta, va da in judecata pe toata lumea, incepand cu CNSAS, va sparge coalitia, va arunca tara in haos, asa, ca sa nu mai intram in UE. A santajat in direct Guvernul, sperand intr-o presiune maxima asupra CNSAS din partea liberalilor si a lui Calin Popescu Tariceanu.

De asta avem noi nevoie acum, cand Europa ne bate la usa? De un CNSAS care sa ne strice noua linistea?!

Cu apocalipsa dupa Voiculescu in minte, membrii CNSAS s-au framantat, ieri, mai bine de sase ore, sa dea o solutie care, as putea spune, este cruciala pentru viitorul acestei institutii. Este un moment de cumpana in viata unui CNSAS care, pana acum, s-a umplut de ridicol.

Scandalurile interne prin care a trecut, impreuna cu momentele penibile in care a „albit” de-a dreptul, din lipsa probelor, politicieni despre care si chiorii vedeau cat s-au manjit in Epoca de Aur, au facut ca nimeni sa nu mai creada in solutiile date.

De altfel, „se stie” ca, in anii ’90, numai cine nu a vrut nu si-a procurat dosarul de securist. Dar poate ca nu a fost chiar asa. Poate ca multe au fost tinute sub oboroc, pentru ca, la momentul oportun, pac, la Rasboiu.

O solutie neechivoca, bazata pe proceduri si probe, care sa deconspire un politician asupra caruia plutesc suspiciuni de ani de zile, poate insemna inceputul procesului de credibilizare a CNSAS.

Dan Voiculescu ar fi primul peste mare dovedit de colaborare cu fosta Securitate. Daca CNSAS s-ar opri aici, ar inregistra un esec major si i-ar sustine argumentatia impricinatului, cum ca la mijloc este o lucratura politica.

Unde se vor opri vidanjorii trecutului dupa ce vor cobori in haznaua noilor dosare „de siguranta nationala”? La Iliescu? La Vadim? La Basescu? Poate vor da iar de Voiculescu. Contabilul Diavolului, omul care detine cifrul conturilor secrete ale lui Ceausescu - un simplu turnator?! Multi vor da neincrezatori din cap si nu vor accepta aceasta realitate.

Vor trai aceeasi insatisfactie pe care au trait-o vazandu-l pe „marele corupt” Adrian Nastase cercetat pentru niste banale termopane. Mitul bate viata.

Felix este numele conspirativ sub care Dan Voiculescu semna foile catre Securitate. Timp de saisprezece ani, Romania Felix a dus-o tot intr-o fericire, lupii au facut pe mieii, turnatorii pe dizidentii si securistii pe patriotii. Poate ca nu e prea tarziu ca unii sa coboare putin in Valea Plangerii.