Cupa Mondiala ofera multe momente in care ziaristii aduc a reporteri de razboi. Ca sa obtina cat mai multe informatii, eventual exclusivitati, ajung uneori sa apeleze la forta fizica ori la mici trucuri.

Batalia e dura, insa concurenta acerba nu lasa loc pentru remuscari. Un exemplu: la meciul Brazilia - Australia au fost acreditati 605 reporteri si 241 de fotoreporteri! Relevante sunt insa scenele derulate dupa antrenamentul sud-americanilor, sambata seara, pe "Allianz Arena" din Munchen.

"Prioridad Brasileiros!"

Se facuse ora 19.00 cand cateva sute de ziaristi au parasit tribuna pentru a ajunge in "zona mixta" din apropierea vestiarelor. Acolo, un fel steward-sef ii imbia spre sala in care antrenorul Braziliei, Carlos Alberto Parreira, urma sa sustina o conferinta de presa.

Putini i-au ascultat insa rugamintile. Cei mai multi voiau sa ajunga in partea opusa, la jucatori. Dificila misiune: in fata "hoardei" de ziaristi s-au ridicat trei baraje de stewarzi si politisti.

Seful dispozitivului, un tip musculos, care semana cu Arnold Schwarzenegger - comparatia a fost facuta de mai multi ziaristi -, a anuntat ferm: "No televison! Only Radio and Written Press". Asta nu-i rau, scade concurenta...

Ne injumatatim, ramanem "doar" vreo doua sute! Dar langa "Arnold"-ul nostru apare si un brazilian nervos, avand atarnata pe piept o acreditare FIFA. E un fel de ofiter de presa al federatiei braziliene, imi spune un confrate de la "O Globo".

Nervosul preia comanda ostilitatilor. "Prioridad Brasileiros!", racneste el, acoperind vacarmul. Brazilienii izbucnesc in urale. Noi, "restul lumii", mormaim fara folos. "Prioridad" inseamna, totusi, ca va veni si randul nostru, dar mai la coada...

Prietenul Ricardo

Brazilienii se incoloneaza pe "plutoane" de cate zece - asa cere nervosul. "Folha de Sao Paulo"... "O Globo"... "O Estado de Sao Paulo"... Acolo unde nu sunt zece de la acelasi ziar, "plutonul" este completat cu gazetari de la publicatii mai mici ori cu freelanceri.

A trecut deja o jumatate de ora. Primii intrati incep sa iasa victoriosi. Vorbesc la telefon in draci, anuntandu-si redactiile ca au "marfa" interesanta. Noi, ceilalti, incercam sa fortam primul baraj.

"Please wait!", ne intampina vocea protocolar-amabila, dar evident taioasa a lui "Schwarzenegger". Oficialul brazilian continua sa si-i bage pe ai lui. E clar, asta ne trage clapa! Doar n-o sta Ronaldinho sa dea declaratii pana la miezul noptii...

Trebuie facut ceva. Chiar si un truc, daca altfel nu se poate... Hei, Ricardo! E unul dintre "soldatii" armatei de ziaristi brazilieni. Ne-am cunoscut la antrenament, in tribuna. Il rog sa-mi dea acreditarea lui, pana trec de primul baraj.

Apoi, nicio problema, o pun pe-a mea. "Dupa ce termini, ne vedem sus, in Centrul de presa", imi zice. Se duce sa-si scrie corespondenta. Nicio graba: la ei, in Brazilia, e abia amiaza...

Nervosul cu ecuson FIFA continua sa strige: "Prioridad brasileiros!". Ei, acum e acum: m-o recunoaste, dupa ce m-a respins de cateva ori? Se uita pe acreditare. Ma fixeaza cu privirea: "OK!", spune printre dinti. Probabil a observat smecheria, dar a lasat de la el... La urma-urmei, ce-avea de pierdut?

"Se-or Parreira decide"

Celelalte doua baraje sunt formalitati. Control de rutina. In sfarsit, "mixt zone"!Discutiile sunt in toi. Jucatorii brazilieni dau declaratii simultan, in locatii diferite. De-asta vin cate zece ziaristi de la aceeasi publicatie... De interviuri exclusive nici nu poate fi vorba. Totul, la gramada.

Nu-l vad pe Ronaldo. "A vorbit, dar a plecat. Poate ca revine...", ma lamureste Jerome Touboul de la "L’Equipe". Dar Ronaldo nu revine. Nu prea e in apele lui de cand Parreira l-a somat: ori joci bine, ori ramai rezerva!

Ronaldinho rezista eroic. Raspunde la intrebari de peste o jumatate de ora. Si o mai face inca zece minute, pana cand isi da seama ca asa nu se va termina niciodata. Sparge cu greu cercul gros al gazetarilor si pleaca spre vestiar, flancat de doua "garzi de corp".

Juninho Pernambucano incearca sa-si ascunda supararea ca nu joaca. "Daca antrenorul are nevoie de mine, eu sunt pregatit. Nu, nu pot comenta de ce joaca Ze Roberto si nu eu... Intrebati-l pe se-or Parreira, dansul decide".

Si Cicinho ar avea ceva de comentat. Ziaristii brazilieni il provoaca: "Cafu e lent, are o varsta, e clar ca tu ai fi o solutie mai buna pe partea dreapta". Cicinho (26 de ani), legitimat la Real Madrid, e insa prudent: "Cafu e capitanul echipei, are multa experienta. Daca voi fi folosit, voi incerca sa aduc mai multa viteza".

Apoi completeaza: "Daca vreti, puteti sa-i spuneti "La multi ani!". De curand a fost ziua lui. A implinit 36 de ani!". Politete sau ciupitura? Probabil si una, si alta...

Articol integral in EVZ