Am aplaudat demersul ziaristilor de la „Adevarul“ cind au iesit pe poarta Ministerului Educatiei cu subiectele de la testele nationale. Am fi vrut sa aplaudam si initiativa celor de la „Gandul“, care au pus ochii pe subiectele de la Bac. Numai ca ceva ne tine.

O ziarista cumpara in miez de noapte subiectele de la proba de romana a examenului de bacalaureat. In centrul Bucurestiului, la doi pasi de sediul Guvernu-lui, linga o gura de metrou. A dat 500 de mii pe colile xeroxate, care contineau si niscai rezolvari, desi in urma cu o luna faceau 1.000 de euro. Marfa s-a demonetizat intre timp.

Dovada ca ziarista este singura care plateste pentru subiecte, restul elevilor schimbindu-le intre ei in grupuri de cite 15, anuntindu-le prietenilor pe telefonul mobil si asa mai departe. Ca intr-o mare familie solidara. Desi pritocea subiectul de citeva zile, ziarista nu a luat cu ea un fotoreporter, care sa imortalizeze flagrantul ascuns in vreun tufis.

A preferat sa ia doar subiectele de la elevii strinsi ciorchine in Piata Victoriei si s-a dus glont cu ele la minister. Ziarista a convocat o sedinta ad-hoc, cu directori ingroziti si un ministru stupefiat: subiectele erau cele adevarate. Fuga-fuguta la politie, unde pe la 3.00 dimineata dadeau declaratii.

Intre timp, profesorii faceau alte subiecte pe genunchi, pe care le-au transmis la inspectorate printr-un cod secret. Bacalaureatul a fost salvat. Ziarista a demonstrat inca o data slabiciunea sistemului, dar cu destul tact si intelepciune incit sa nu compromita examenul a vreo 200.000 de absolventi de-a XII-a.

Lovitura de presa? Insuficient demonstrata. Remake dupa un film a carui actiune s-a petrecut cu doar doua saptamini in urma, la testele nationale? Cu siguranta da, dar unul de slaba calitate. Ziarista isi aminteste de „isprava colegilor de la «Adevarul»“ si spune ca „am incercat si noi“. Similitudinile se opresc aici.

Florin Pupaza de la „Adevarul“ a facut o demonstratie clara, limpede, la lumina zilei. Era pentru prima oara cind mergea la Serviciul National de Evaluare si Examinare, nici nu stia pe unde e intrarea, de a trebuit sa-l indrume portarii.

A trecut pe linga paznici si secretare, identificati cu nume si prenume, a spus ca e inspector de la Dimbovita, a luat subiectele de la proba de istorie a testelor nationale fara ca nimeni sa-i ceara vreo legitimatie, a iscalit de primire, a iesit pe poarta cu vraful de plicuri sigilate subrat si s-a oprit la politie.

Nici el nu a avut vreun aparat de inregistrare ascuns, insa a lasat urme la „locul crimei“, care demonstreaza fara putinta de tagada prezenta lui acolo.

Melania Mandas Vergu de la „Gandul“ sustine ca a cumparat subiectele de la Bac de la niste elevi fara nume, fara chip. Presa afla ca ziarista i-a botezat copilul unuia dintre inspectorii care au intocmit subiectele la romana.

„Numai o minte cretina poate sa creada ca o femeie cu un copil de doua luni imi da mie subiectele, iar eu o dau in git la procuratura“, argumenteaza ziarista. Ne asumam sa avem minti cretine, daca asta e conditia sa pui intrebari. Mai mult, cumatra-inspectoare este in concediu de maternitate, deci nu are acces la subiecte, continua ziarista firul logic.

Nici nu are nevoie de acces, atita vreme cit a conceput subiectele. Aici ar fi de mentionat si ca subiectele Melaniei Mandas Vergu nu erau o xerocopie dupa subiectele sigilate in plic, ceea ce lasa deschisa ipoteza ca puteau fi sustrase inainte de inchiderea plicurilor de catre cineva care a avut acces la ele.

Ca sa nu mai spunem ca aceeasi cumatra a lasat tot concediul acasa si a venit in crucea noptii la minister, chemata sa constate daca subiectele ziaristei sint identice cu cele intocmite de ea.

Si ca sa nu mai adaugam ca ziarista nu e straina de angajarea cumetrei pe un post in minister, unde pare ca traieste o familie mare si fericita: „Am ajuns sa fiu neam cu tot Serviciul de Evaluare si Examinare“.

Melania Mandas Vergu are si un corolar pentru aceasta demonstratie: „Din momentul asta, cine mai incearca sa-mi mai aduca vreo atingere, pe cuvintul meu ca nu stiu ce va fac“.

In fata acestui argument cedez. Oricum, e treaba politiei si a procurorilor sa gaseasca locul unde s-a spart teava cu subiecte. Ce putem noi e sa punem intrebari si, deocamdata, ele sint mai multe decit raspunsurile. Un lucru devine insa clar: tocmai s-a lansat cursa pentru divulgarea subiectelor la admiterea in facultate.