Persoanele care isi pastreaza in prezent economiile la banca nici nu pierd, nici nu castiga, iar analistii sunt de parere ca sunt sanse ca si in perioada urmatoare situatia sa se pastreze neschimbata. „Deocamdata, dobanzile nu vor mai scadea, iar inflatia va continua sa evolueze usor descendent.

In momentul actual, dobanzile bancare pentru depozitele la 12 luni sunt real pozitive, chiar si luand in calcul costurile de operare − comisioanele bancare de depunere si retragere de numerar”, apreciaza analistii de la KTD Invest. Insa castigul net al celor care au banii in banci este unul nesemnificativ, situandu-se, in majoritatea cazurilor, in jurul a 1-2% pe an.

Reamintim ca BNR si-a propus pentru decembrie 2006 o rata a inflatiei de 5%, plus sau minus 1%. Prognozele economice actuale arata ca analistii nu se asteapta ca la finele anului inflatia sa fie 5%, dar ar putea sa se situeze foarte aproape de nivelul de 6%. In curand se va implini aproape un an de cand dobanzile pentru depozitele in lei aproape ca au incremenit in intervalul 5,5% - 8,0%.

Practic, din octombrie 2005, cand piata s-a stabilizat usor dupa scaderile importante din prima parte a anului, bancile au pastrat dobanzile bancare la niveluri de 5-6% pe an, pentru scadentele apropiate, si maximum 7-8% pe an pentru depozitele la 12 luni. Mai mult, unii specialisti apreciaza ca, la sfarsitul anului 2007, autoritatile se vor putea incadra in tinta de inflatie prognozata.

„Daca la inceputul acestei perioade de stagnare rata asteptata a inflatiei era de peste 8-9%, in prezent lucrurile s-au schimbat destul de mult si, daca este sa ne bazam pe cifrele anuntate de Institutul National de Statistica in ultimele luni, atunci este de asteptat ca la finele anului 2007 sa ne incadram in tinta BNR de inflatie - 4% plus sau minus 1%”, sunt de parere aceleasi

surse. In prezent, inflatia cumulata de la inceputul anului si pana la finele lunii iunie a fost de 2,67%, iar cea pe ultimele 12 luni (iunie 2005 - iunie 2006) − de 7,11%.

In acelasi timp, este de mentionat faptul ca rata medie cu care au avansat preturile bunurilor si serviciilor incluse in cosul de calcul al inflatiei a fost in ultimele 12 luni de 0,7% pe luna, iar in ultimele 6 luni − de 0,4% pe luna. Tendinta de dezinflatie este asadar evidenta, considera aceleasi surse.

Potrivit acestora, in mod absolut surprinzator, pentru multi dintre specialistii in macroeconomie si politica monetara, in luna mai inflatia a fost de doar 0,15%. „Desigur, vorbim doar despre inflatia oficiala, dar chiar si asa evenimentul este unul remarcabil.

Nu exista motive sa credem ca aceasta tendinta nu va continua si in viitor, desigur intr-un ritm ceva mai moderat decat cel din ultimele luni. La aceasta va contribui probabil si politica monetara a BNR, usor mai restrictiva acum decat era la inceputul anului.

Conditiile de creditare sunt din ce in ce mai dificile, atat din cauza majorarii ratelor de rezerva minima obligatorie, cat si din cauza conditiilor de natura administrativa impuse recent si a majorarilor ratei dobanzii de politica monetara”, mai spun aceleasi surse.

Articol integral in Gandul