Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la data stabilita, respectiv 1 ianuarie 2007, dar cele doua tari se vor confrunta cu cele mai stricte conditii aplicate pana acum noilor state membre, informeaza Financial Times in editia de marti.

Bulgaria in special va fi sub cea mai stricta monitorizare si ar putea primi sanctiuni financiare si judiciare (nerecunoasterea in UE a hotararilor judecatoresti) daca nu va demonstra seriozitate in lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei la nivel inalt. Totusi nici Romania nu pare scutita de aceasta amenintare.

Este posibil ca nici hotararile judecatoresti din Romania sa nu fie recunoscute in UE, considera fostul consilier prezidential si actuala presedinta a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber.

Potrivit Financial Times, Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, il vor avertiza marti, 5 septembrie, pe prim ministrul bulgar, Serghei Stanishev, ca tara sa va fi in urmatoarele luni sub cea mai stricta monitorizare aplicata pana in prezent vreunui stat candidat la intrarea in Uniunea Europeana.

Atat Rehn cat si Barroso par sa fi cazut de acord in a respinge ideea amanarii cu un an a datei de aderare a celor doua tari, cea mai grea sanctiune a UE, pe motiv ca ar descuraja ritmul reformelor.

“Credem ca cea mai buna solutie pentru a ne atinge telul este sa muncim alaturi de noile state, cu amenintarea acestor masuri. Este o cale mai buna de a obtine rezultate, decat amanarea aderarii pana in 2008”, a declarat un oficial al Comisiei Europene citat de Financial Times.

Stanishev va fi avertizat la Bruxelles ca tara sa ar putea fi subiectul unor “masuri de salvgardare”, care pot fi activate dupa ce o tara intra in clubul european. Uniunea Europeana are puterea de a suspenda fondurile regionale de miliarde de euro, atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania, daca se dovedeste ca cele doua tari sunt subiectul fraudelor persistente.

Financial Times subliniaza ca, daca Bulgaria esueaza in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, ar putea fi exclusa din sistemele europene de cooperare judiciara, iar deciziile instantelor bulgare ar putea sa nu fie recunoscute in cadrul Uniunii Europene.

“Sunt cele mai aspre masuri de pana acum, este ceva nou. Aceste masuri pot fi activate oricand. In cazul Bulgariei, am sperat ca aceasta va arata rezultate clare, pe parcursul verii, in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, dar progresul a fost dezamagitor”, a mai avertizat oficialul european citat de Financial Times.

Olli Rehn va prezenta raportul formal privind progresele Romaniei si Bulgariei la data de 26 septembrie 2006.

Boris Velchev, procurorul general al Bulgariei, a declarat recent intr-un interviu pentru Financial Times ca o monitorizare atenta a tarii sale de catre Comisia Europeana, dupa aderare este binevenita, dar a avertizat asupra pericolului activarii unei masuri de salvgardare care sa refuze recunoasterea deciziilor judecatoresti din Bulgaria.

“O clauza de salvgardare ar fi daunatoare, pentru ca ar insemna ca sistemul legal din Bulgaria, pe care noi ne-am luptat sa-l cream, sa fie negat”, a spus acesta.

Renate Weber: Cred in continuare ca este posibil ca hotararile judecatoresti din Romania sa nu fie recunoscute in UE dupa aderare

Fostul consilier prezidential si actuala presedinta a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, si-a reafirmat intr-o declaratie pentru HotNews.ro temerea ca hotararile judecatoresti din Romania sa nu fie recunoscute in UE dupa aderare.

“Nu cred ca in aceste cateva luni, s-a schimbat ceva simtitor in sistemul juridic incat sa ma determine sa-mi schimb opinia. Este posibil in continuare sa avem o astfel de clauza”, a declarat Weber.

In luna mai a acestui an, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Renate Weber preciza ca “recomandarea clara pentru 1 ianuarie 2007” ar putea aduce o serie de conditii pentru Romania printre care si nerecunoasterea hotararilor judecatoresti, o perioada de timp.

“Daca sistemul de justitie din Romania va fi considerat ca nu este inca la acel nivel de asteptare pe care-l are Uniunea Europeana, o perioada de timp, trei ani cu siguranta la inceput pentru ca asa este prevazut si-n Tratat, se poate sa nu ai aceasta recunoastere.

Cred totusi ca si daca am avea astfel de conditionari tot ar fi mai bine sa fim in interiorul UE pentru ca sub presiunea acesteia probabil ca ceva s-ar imbunatati”, a spus atunci Weber.