In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca atitudinea UDMR in ceea ce priveste Agentia de Integritate (ANI) reprezinta “vointa lor politica si este raspunderea lor in fata electoratului si in fata opiniei publice.”

Monica Macovei a adaugat ca “mesajul UDMR catre electoratul lor este “nu vrem sa ne fie controlate incompatibilitatile, averile si conflictele de interese.”

Ministrul Justitiei a recunoscut faptul ca “nu cred ca place vreunui partid politic acest proiect, pentru ca, in general, niciunui politician nu vrea sa-i fie controlata averea si conflictul de interese.” Aceasta a mai adaugat ca nu va face niciun rabat de la ceea ce a propus si ca daca proiectul nu va iesi in forma sa initiala “o sa vedem toti in tara asta ce vor ei.

Ca vor sa opreasca lupta eficienta impotriva criminalitatii si a coruptiei si ca nu vor sa fie controlati nici la averi, nici la conflictele de interese. Asta este vointa lor, nu fac eu rabat! Ei infrang acest proces, nu pe mine ma infrang! Infrang Romania!”

“Deja s-au facut demersuri diplomatice de la Comisie catre Romania”

Monica Macovei a sustinut ca s-au efectuat deja “demersuri pe cale diplomatica de la Comisie catre Romania” pentru Agentia Nationala de Integritate (ANI). Totodata ea a confirmat ca vor exista si anumite presiuni sau “abordari diplomatice” pentru aceasta Agentie.

Dar a tinut sa sublinieze ca nu exista pericolul ca oficialii europeni sa se multumeasca cu orice fel de proiect de lege pentru ANI. “Dimpotriva, vor o agentie eficienta care sa poate controla cele trei chestiuni pe care i le-am pus in competenta: averile, conflictul de interese si incompatibilitatile.

Nu vor fi multumiti cu un proiect oarecare si fara eficienta”, a explicat Monica Macovei.

Ministrul Justitiei a sustinut ca a existat o decizie politica la nivelul Coalitiei in ceea ce priveste ANI. “In mod firesc, in orice stat normal, o data decis asa, asa trebuia sa mearga mai departe si in parlament. Sigur, cu imbunatatiri ale legii caci de aceea avem parlament si proces legislativ. Dar nu cu o amputare care sa faca proiectul ineficient si fara rost.

Asta a fost si surprinderea celor de la Comisie: “cum adica, UDMR si PC au venit cu amendamente sau au votat pentru amputarea legii dupa ce in guvern s-a decis votarea legii in aceasta forma?” adica, ei nu inteleg chestia asta. O data zici “da” si dupa aceea zici “nu”.”

“Mai bine ramaneam cu controlul averii pe care il avem azi”

Monica Macovei a subliniat faptul ca “este mai bine cum suntem acum pentru ca ceea ce am vrut sa schimbam si sa facem eficient, adica Comisia de astazi, in acest moment este mai buna aceasta decat ceea ce ar rezulta daca proiectul ANI ar ramane asa cum a fost modificat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.”

Aceasta a explicat ca una din modificarile propuse ieri la Camera este ca cel care sesizeaza trebuie sa anexeze probele si sursele de unde le are. In acest fel, a subliniat Monica Macovei, nimeni nu va vrea sa faca sesizari pentru ANI.

O alta critica pe care aceasta o aduce modificarilor facute la proiectul ANI de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor este faptul ca “este ilogic sa controlez numai o declaratie daca nu pot sa-l compar cu realitatea. Trebuie verificata si averea ca sa vedem daca ea corespunde cu ceea ce a fost scris in declaratie. La fel este si cu conflictul de interese. Nu pot sa verific numai un formular.”

Rolul Agentiei este, in viziunea ministrului Justitiei, de a se ocupa de zona din afara penalului. “ANI se ocupa de zona gri unde nu sunt probe si indicii ca averea nejustificata provine din infractiuni.”