Premierul britanic Tony Blair este de acord cu primirea imigrantilor din Romania si Bulgaria care doresc sa munceasca in Marea Britanie dupa aderarea la Uniunea Europeana a celor doua tari balcanice, relateaza The Independent in pagina electronica de miercuri. Blair a dat insa de inteles insa ca ar putea fi introduse unele restrictii pe termen scurt, printr-un sistem temporar de permise de munca.

Premierul britanic s-a referit si la beneficiile economice ale imigratiei: "Imigrantii (care au venit in ultimii ani in UK-n.n) au fost de ajutor, nu au fost o povara. 97% dintre ei muncesc cu norma intreaga si doar 3% dintre imigranti isi aduc si copiii”, a afirmat Blair.

In plus, cifrele preliminare sugereaza ca pana la 50 la suta dintre ei se intorc acasa.

Premierul britanic a fost de acord si cu o declaratie a Consiliului general al Congresului sindicatelor britanice, care a solicitat liberalizarea pietei muncii in UE si o protectie sporita a muncitorilor imigranti.

Blair a precizat, insa ca imigratia trebuie tinuta sub control si pentru aceasta sunt necesare controale stricte la frontiera, mai ales in contextul luptei impotriva terorismului.

Tony Blair a conchis: "In ciuda pericolelor teroriste, vreau o societate deschisa, cu reguli clare, o societate care crede in toleranta si aplica legea si in afara granitelor Marii Britanii si nu doar in interiorul lor".