Mark? Bela promite din nou autonomie celor din Tinutul Secuiesc. Radicalizarea liderului UDMR vine ca raspuns la pericolul pe care-l reprezinta pentru colegii sai iminenta inregistrare ca partid a Uniunii Civice Maghiare, de care nu e strain nici presedintele Basescu.

Presedintele UDMR, Mark? Bela, a declarat, simbata, la Sfintu Gheorghe, ca primarii din judetele Mures, Harghita si Covasna, alesi pe listele acestei formatiuni politice, se vor reuni pe data de 23 septembrie in localitatea harghiteana Miercurea-Ciuc pentru a pune bazele unei cooperari pentru dezvoltarea regiunii.

Mark? a declarat ca, pe linga modalitatile de colaborare intre autoritatile locale si judetene pentru dezvoltarea economica a zonei, se va discuta si despre diferitele forme de autonomie solicitate de comunitatea maghiara din Transilvania.

Mark?: Autonomie fara referendum

Liderul UDMR s-a aratat convins ca majoritatea maghiarilor doresc autonomia Tinutului Secuiesc si a apreciat ca aceasta intrunire constituie un bun prilej pentru „enuntarea acestei vointe comune“.

In acest context, Mark? Bela a declarat ca, in opinia sa, nu este necesara organizarea unor referendumuri locale pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, asa cum propun radicalii maghiari, respectiv Uniunea Civica Maghiara(UCM) si Consiliul National Secuiesc, dar si citiva parlamentari ai UDMR.

UCM, la un pas de inregistrare

Redeschiderea de catre UDMR a subiectului autonomia Tinutului Secuiesc vine in momentul in care formatiunea rivala, UCM, sustinatoare de mai multi ani a acestei teme, e pe punctul de a se inregistra ca partid politic. Singura problema pe care o mai intimpina UCM pentru a se putea oficializa ca partid o reprezinta stringerea de semnaturi in Bucuresti.

„Eu am fost saptamina trecuta la Bucuresti, linga gara. M-am dus intr-un bloc cu zece etaje si am intrat aproape in fiecare apartament. Trebuie sa va spun ca nu am putut obtine nici macar o semnatura. Nici una. Aproape peste tot erau acasa oameni in virsta si imi spuneau: «Ce? Eu sa semnez pentru unguri?! Niciodata in viata mea nu am sa fac asta!».

Este exemplul cel mai elocvent al felului in care functioneaza legea romaneasca a partidelor, ca trebuie sa stringem semnaturi din 18 judete, dar si din Bucuresti. Dar in Bucuresti sint atit de porniti oamenii incit e practic imposibil sa stringi semnaturi de la ei”, ne-a declarat Zolt?n Gazda, presedintele UCM Sfintu Gheorghe.

Integral in Cotidianul