De cateva saptamani am un gust din ce in ce mai amar din cauza acestei institutii.

Totul a inceput cu spectacolele zilnice din fata CNSAS prezentate in buletinele de stiri de la diversele televiziuni in care diversi parlamentari faceau coada la microfoane pentru a se dezvinovatii sau diversi “comentatori”, “analisti” sau “jurnalisti” care spumegau in studiouri pentru a infiera pe cei care se dezvinovateau.

Bineinteles ca “demascatii” sunt vinovati ca nu si-au gestionat corespunzator problema colaborarii cu vechea Securitate.

Un alt motiv de dezgust este si veninul pulverizat in diverse cotidiene nationale. Aici nu pot sa uit de laturile aruncate de Grigore Cartianu de la Evenimentul Zilei catre fostul sau sef Carol Sebastian. Prima problema pe care o ridic este cea a lui Carol.

Sincer sa fiu, noi, colegii lui stiam de, hai sa-I zicem colaborarea sa cu “Secu” si banui ca si Cartianu stia de mult timp, asa ca ipostaza rahatului aruncat trebuie facuta publica. A doua problema este cum de a putut ca sa intre o vendeta personala intr-un ziar asa de serios ce apartine unui mare trust european de presa.

Ma intreb cine este mai vinovat Carol Sebastian care a facut un “denunt” fortat de niste imprejurari aiurea si cu stiinta victimei sau Cartianu care a manjit cu rahat un profesionist? Banuiesc ca nu exista cineva care sa-i conteste calitatile de jurnalist profesionist ale lui Carol Sebastian!

O alta sursa de dezgust este bineinteles si daramarea unor repere pe care sincer sa va spun le-am avut si pe care incerc sa le pun la loc. Aici ma gandesc la scrisoarea lui Plesu catre Nicolaie Ceausescu. Primo: singura cale ca sa te adresezi personajului era acea atitudine umila cu limba de lemn pe care sper sa ne-o mai amintim peste ani.

Secundo: atat timp cat nu stim ce s-a intamplat cu miscarea “Meditatia Transcedentala” nu avem dreptul sa ne pronuntam! Informatiile pe care le am sunt ca respectivii care participau la respectivele intruniri sunt nevinovati: Sa ne amintin conjunctura scandalului: Pacepa fugise, Ceausescu trebuia sa scape de o parte din conducerea Securitatii, multi participanti din aceasta miscare

erau securisti sau aparatnici ai PCR-ului. Nimic mai simplu de a scapa de conducerea Securitatii: nu au fost destul de vigilenti sau chiar au participat la o miscare declarata ulterior, in Biroul 1, drept subversiva. Multi au inteles ca au devenit carne de tun! Si Plesu! Cariera ii era probabil in pericol si a scris cea ce a scris!

De asemenea am fost dezgustat si de vendeta PNL-ului la adresa Monei Musca si a lui Ghise.

Hai ca Mona si-a gestionat infect problema dar cu Ghise ce au avut? Toata lumea stia de o multime de ani ca a colaborat, el a zis-o! L-au pus pe liste stiindu-i trecutul si s-au trezit ca nu mai este corespunzator pentru a fi membru PNL! Si aici nu cred ca exista cineva care sa se indoiasca de calitatile domnului Ghise!

Se aude ca zilele astea vom mai demonta cateva statui ... Sursele CNSAS nu au dezvaluit nume dar cica ar fi oameni cunoscuti din presa si/sau din societatea civila!

Ma si apuca rasul (rasu’ - plansu’) de motivatiile de la care a plecat actuala putere de ai desconspira pe fostii informatori (si mai putin fostii securisti) si unde s-a ajuns! Ei sperau sa dea de fapt in membrii PSD si ajung la membrii lor si la oamenii care i-au ajutat neconditionat in timpul ocupatiei PSD-iste si in campania electorala! Normal sa se intample asa deoarece

respectivii pesedisti dadeau ordine Securitatii din fotoliile PCR-iste in care se aflau si fraierii le executau! Iata alta sursa de dezgust: nepricepere, inabilitate, uneori prostie la actuala putere si smecherie, perfidie si amenintari la opozitie (a se veda cazul Rodica Stanoiu).

Si o ingrijorare: OK! Desconspiram, desconspiram pana se termina dosarele ... dar ce facem dupa? Ce facem cu niste distrusi care au gresit in anii comunismului? Le taiam capetele? Noi ce facem dupa ce nu vom mai avea repere? Un sondaj cald spune ca de fapt oamenii nu prea sunt asa de interesati cum auzim pe la televizor de desconspirari ... si putem remarca ca Mona Musca, e adevarat ca a

scazut in sondaje, dar nu chiar asa de mult (13%), ramanand in continuare pe un onorant loc trei dupa Traian Basescu si Theodor Stolojan! Cred ca daca facem un sondaj in tagma jurnalistilor vom descoperi ca si Carol Sebastian este cat se poate de profesionist si nu si-a pierdut credibilitatea! Si pana la urma ce este mai rau? Un delator din vremea comunista, convertit si devenit bun profesionist

sau un gugustiuc (sau fatuca) care nu stie pe ce lume traieste si-si face meseria de ras? Sa nu uitam de Pavel fostul vames care a facut numai bine dupa ce i-a venit mintea la cap!