Valeria Seciu revine pe scena Teatrului National (TNB) dupa mai bine de patru decenii. In 1964, ea o interpreta pe Veronica Micle in spectacolul „Eminescu”, in regia lui Sica Alexandrescu, cand juca alaturi de Ion Caramitru, in rolul poetului iubit.

Astazi, sub conducerea lui Ion Caramitru - pe scena teatrului unde altadata jucau impreuna -, Valeria Seciu interpreteaza un rol pe care si l-a dorit toata viata: Amanda din piesa „Menajeria de sticla”, regizata de Catalina Buzoianu, care are premiera maine-seara, de la ora 19.00, in Sala Atelier a TNB.

Autorul piesei este Tennessee Williams - poet si dramaturg american (1911-1983) -, laureat al Premiului Pulitzer pentru „Un tramvai numit dorinta” si „Pisica pe acoperisul fierbinte”. La Teatrul National, tot la Sala Atelier, se mai joaca o piesa a lui Williams, „Dulcea pasare a tineretii”, in regia lui Tudor Marascu.

„Menajeria de sticla” este un spectacol de lumini si umbre, care se desfasoara pe mai multe planuri, cu flash-uri din trecut, cu un decor semnat de Lia Perjovschi, care include un patrat transparent, cu tot felul de piese minuscule din sticla si schele din fier in toate colturile salii, care ajuta personajele sa calatoreasca in timp si spatiu.

Spectacolul vorbeste de o lume care traieste la granita dintre realitate si fantezie, despre un mic univers familial, reconstituit din flash-back-uri ca un puzzle, dupa cum revin amintirile lui Tom Wingfield (interpretat de Daniel Badale si Stefan Ruxandra).

Amanda (Valeria Seciu) este o mama autoritara, care incearca sa-si compenseze propriile esecuri proiectandu-si sperantele asupra fiicei Laura (Brandusa Mircea), vadit complexata din cauza unui handicap la picior.

Fata isi gaseste refugiul intr-o lume delicata, populata de figurine din sticla, redata scenic prin panouri translucide. Apare si un intrus, Jim O’Connor (Ioan Andrei-Ionescu), prietenul lui Tom, care reuseste sa tulbure linistea „menajeriei de sticla”.