Comisia a confirmat data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prin ultimul sau raport de monitorizare.

Tinand cont de progresele solide inregistrate, Comisia a considerat ca ambele tari vor fi gata sa-si asume drepturile si obligatiile de state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Pentru a rezolva numarul de domenii in care inca mai sunt necesare eforturi, Comisia a propus un pachet de masuri riguroase de acompaniere.

Jose Manuel Barroso (CE)

Pentru a-si lua toate masurile de precautie posibile ca Sofia si Bucurestiul vor continua reformele in domeniile restante, Comisia Europeana - prin vocea lui Barroso - a anuntat ca va implementa un mecanism de verificare a progreselor celor doua tari, iar mecanismul de monitorizare va viza reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

"Regulile UE prevad un set de masuri complexe care sa ne permita evaluarea riscurilor", a mai spus presedintele Comisiei Europene.

"Comisia a fixat un numar de masuri pentru a insoti aderarea Romaniei si Bulgariei. Comisia va realiza, in special, un mecanism de cooperare si verificare a progreselor in zona reformei judiciare, lupta impotriva coruptiei sia crimei organizate. Mecanismul contine o serie de puncte de referinta care trebuie indeplinite."

"Asteptam cu nerabdare realizarea istorica a Romaniei si Bulgariei de a deveni membre ale UE in 2007. Ma astept ca ambele tari sa contribuie cu energie la procesul de integrare europeana" a mai spus Barroso.

Barroso a mai declarat in cadrul unei conferinte de presa ca in opinia sa "ratificarea va merge lin. Nu cred ca va fi un proces dificil".

=====

Olli Rehn (CE)

La randul sau, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a subliniat ca Romania a facut progrese remarcabile in combaterea coruptiei si rezolvarea problemelor legate de finantarea ilegala a partidelor politice.

El a subliniat, pe de alta parte, ca mai sunt necesare eforturi pentru reforma Justitiei, pentru combaterea coruptiei si ca Executivul european doreste sa sprijine eforturile celor doua tari in acest sens.

Numai ca si cele doua tari trebuie sa faca eforturi. "Romania si Bulgaria trebuie sa prezinte rapoarte bi-anuale despre progresele facute, iar in cazul in care aceste progrese nu vor fi obtinute, Comisia Europeana poate solicita reducerea fondurilor alocate. Sunt increzator insa ca Romania si Bulgaria vor imbogati Uniunea Europeana, fara a o compromite. Romania a progresat mai mult in ceea ce priveste procesul de aderare.

Cer sprijinul europarlamentarilor pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in tarile in care documentul nu a fost inca adoptat", a mai spus Rehn.

In cadrul mecanismului de cooperare si verificare in domeniul justitiei, Romania si Bulgaria trebuie sa prezinte dupa aderare doua rapoarte in ceea ce priveste progresele facute, primul urmand sa fie inaintat la data de 31 martie 2007, iar al doilea in luna iunie a anului viitor.

"Comisia Europeana doreste sa sprijine cele doua tari si va verifica daca progresul cerut are loc", a spus Rehn.

Mecanismele vor fi aplicate pana cand toate cerintele vor fi indeplinite. In caz contrar, Comisia va aplica masurile de salvgardare cuprinse in Tratatul de aderare, respectiv nerecunoasterea deciziilor instantelor din Romania de catre celelalte state membre ale UE.

Fondurile europene ar putea fi suspendate, anulate sau intrerupte

De asemenea, Olli Rehn a mai precizat ca Uniunea Europeana va asigura asistenta necesara pentru gestionarea fondurilor europene. Acesta a atras atentia ca in cazul in care se constata nereguli, Comisia Europeana are puterea de a suspenda, anula sau intrerupe furnizarea acestor fonduri.

"Exista riscul ca absorbtia fondurilor pe agricultura sa nu fie finalizata. In acest sens se pot aplica masuri de corectie", a atentionat Rehn.

===

Hans Gert Poettering (EPP-ED)

In prima interventie de dupa prezentarea raportului Comisiei Europene, seful grupului popular din Parlament, Hans-Gert Poettering, a spus ca EPP-ED saluta decizia Comisiei. "Nu este doar o decizie pe care grupul EPP-ED a asteptat-o si a sperat-o. Mai presus de toate este o piatra de hotar istorica pentru aceste doua tari [...]", a spus Poettering.

El a salutat si decizia Comisiei de a monitoriza in continuare evolutia celor doua si a spus ca raportul Comisiei este un indemn la continuarea eforturilor: "Ambele tari trebuie sa continue sa-si reformeze societatea, sa-si consolideze democratia si sa-si intareasca sectorul judiciar.

===

Martin Schulz (PSE)

Liderul grupului socialist, Martin Schulz, a fost si el optimist: "Constructia Europei merge mai departe. Este un lucru fara precedent oriunde in lume." Dupa ce a vorbit de caracterul european al celor doua tari si despre justitia istorica, Schulz a spus: " Fiecare tara care adera este si o imbogatire a pietei noastre. Avem nevoie de putere economica pentru a ne lupta la nivel international. Trebuie sa acceptam Romania si Bulgaria pentru ca avem nevoie de ele."

===

Graham Watson (ALDE)

Liderul unui important grup parlamentar, cel al liberalilor (ALDE), britanicul Graham Watson si-a inceput prezentarea in... limba romana. "Unde-s doi puterea creste", a spus acesta, salutand aderarea impreuna a Romaniei si Bulgariei.

"Salut eforturile celor doi ministri ai integrarii din Romania si Bulgaria, Anca Boagiu si Meglena Kuneva, care s-au luptat pentru scoaterea la suprafata a celor doua tari precum doua lebede care, la suprafata pareau ca inoata in liniste si cu eleganta, in timp ce, sub apa, picioarele lor pedalau cu putere.

Romania si Bulgaria se afla pe directia potrivita pentru a indeplini toate criteriile pentru a fi state membre", a mai spus Watson.

===

Emma Nicholson (ALDE)

Baroneasa fosta raportor al PE pentru Romania, si-a aratat entuziasmul: "Romania a trecut, in sfarsit, Rubiconul si va deveni din nou parte a Europei pe 1 ianuarie 2007."

"Cunosc Romania si poporul ei vibrant si muncitor va juca un rol foarte important in re-energizarea UE si in formarea relatiilor foarte importante cu Rusia si fostele state sovietice de la Est."

Raspunzand unei intrebari din partea EurActiv Romania, Nicholson a spus ca este normal sa nu mai fie la fel de obiectiva ca atunci candera observator. "Romania face parte din familie acum, iar fata de un membru al familiei pot sa-mi pierd din obiectivitate. Romania se afla la acelasi nivel cu noi si eu nu imi pierd timpul analizand obiectiv alte state membre."

===

Daniel Cohn-Bendit (Verzii/European Free Alliance)

Reactia negativa a venit din partea liderului "verzilor" din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit. Acesta, desi a salutat aderarea Romaniei si Bulgariei, a acuzat dezbaterile din Parlament ca fiind "unele dintre cele mai ipocrite de pina acum".

"Orice s-ar intampla, Parlamentul nu mai are nici un cuvint de spus. Ni s-au dat 150 de pagini de documente, ni s-a spus ca Romania si Bulgaria sunt demne sa intre in UE, numai ca lucrul asta se tot spune de ceva vreme.

Aceste tari au vocatie europeana, dar nu cu poezie isi vor rezolva problemele", a spus Cohn-Bendit in stilul sau caracteristic.

===

Ce spun politicienii romani

===

Traian Basescu

Astazi este un moment de sarbatoare. Romania a trecut printr-un proces de reforma impresionant. Romania si romanii trebuie felicitati pentru succesul eforturilor lor in vederea finalizarii pregatirilor de aderare.

Presedintele Basescu a mai spus ca obiectivul a fost indeplinit "acceptabil", explicand ca are in vedere, prin acest calificativ, marje de evaluare care pornesc de la "foarte bine, la mijloc sau mai slab".

"Eu am evaluat in Raport 27 de stegulete galbene - poate nu sunt perfect exact - ceea ce ne spune destul de mult despre calitatea la care suntem din punct de vedere al indeplinirii angajamentelor. Angajamentul in ansamblu este indeplinit, dar avem segmente si am convingerea ca Guvernul le va analiza, in care performanta este in zona mediocritatii.

Dar fondul ramane ca obiectivul a fost indeplinit", a afirmat presedintele Romaniei.

De asemenea, presedintele tarii a reiterat ideea ca intrarea Romaniei in UE este doar un obiectiv de etapa, procesul integrarii fiind in fapt cel care urmeaza. "Orice amagire, ca odata intrati in UE vine bunastarea singura, nu poate fi decat o grava eroare. Noi trebuie sa ne obisnuim in a trai intr-un mediu care ne cere continuu performanta.

Sigur o performanta care trebuie impinsa pana la nivelul suportabilitatii de catre populatie", a mai declarat Presedintele.

===

Calin Popescu Tariceanu (PNL)

"Romanii au astazi un motiv de mandrie nationala! Comisia Europeana a facut astazi recomandarea finala ca Romania sa adere la UE pe 1 ianuarie 2007. Aderam la Uniunea Europeana exact in aceleasi conditii ca si celelalte 10 tari care au aderat in anul 2004 si fara clauze de salvgardare"

Intram intr-o perioada a certitudinilor: in mai putin de 100 de zile romanii vor fi cetateni europeni, la fel ca francezii, germanii, sau britanicii. Cu aceleasi drepturi, dar, evident, cu aceleasi obligatii

In primul rand, calitatea de stat membru UE presupune un efort permanent de respectare a normelor si standardelor europene si de participare la constructia proiectului european.

===

Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene (PD)

"Este raportul care consfinteste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Continutul, limbajul, dar mai ales spiritul acestui raport demonstreaza ca Romania este tratata deja ca un stat membru U.E.", a declarat ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, prezenta la dezbaterea raportului la Strasbourg.

"Cred ca este extrem de important ca nu au fost activate clauze de salvgardare si Comisia, Parlamentul si statele membre au dovedit un spirit de parteneriat", a mai spus ministrul.

===

Monica Iacob-Ridzi (PD)

Foarte optimista s-a aratat Monica Iacob-Ridzi, observator din partea Partidului Democrat. "Nu cred ca se astepta cineva ca in cazul Romaniei sa fie consemnate puncte negative. Cel mai important aspect e faptul ca aici, la Strasbourg, s-a spus ca Romania si-a facut treaba.

In ceea ce priveste problemele de rezolvat pe justitie, sunt convins ca Monica Macovei isi va face treaba pina la capat si ca nu vom avea o clauza de salvgardare pe acest domeniu", a declarat Monica Iacob-Ridzi.

===

Adrian Cioroianu (PNL)

Mai retinut a fost liberalul Adrian Cioroianu. "Cred ca e un pas important, dar trebuie san e pastram capul pe umeri. Trebuie sa sarbatorim cu masura aceasta zi, pentru ca intram intr-un peisaj European provocator, unde trebuie sa rezolvam probleme mai mari decit cele pe care le aducem cu noi", a spus Cioroianu.

"Romania e datoare sa exceleze in mai multe domenii pentru a se simti cu adevarat integrate. Noutatea acestui raport e ca Romania poate sa faca fata provocarilor dupa si nu inainte de 1 ianuarie 2007.

In opinia lui Cioroianu, lucrul cel mai surprinzator consemnat in Raportul Comisiei Europene este legat de minoritatea roma. "Se pare ca liderii europeni au constatat ca problemele rromilor sunt mult mai serioase decit cele ale minoritatii maghiare", a declarat acesta.

"Cred ca e un pas important dar trebuie sa ne pastram capul pe umeri in aceasta privinta, trebuie sa sarbatorim cu oarecare decenta si masura aceasta zi pentru ca intram intr-un peisaj european destul de provocator, unde trebuie sa rezolvam probleme mai mari decat cele pe care le aducem cu noi.

Majoritatea liderilor politici au vorbit in acest sens, se asteapta lucruri bune de la noi dar sunt si lideri care se indoiesc. Liderul verzilor (Cohn-Bendit) este un exemplu in acest sens, iar raspunsul nu poate veni decat din Romania. Romania a aderat dar integrarea se va face mult mai tarziu. Romania e datoare sa exceleze in anumite domenii pentru a se simti integrata"

===

Titus Corlatean (PSD)

"E o zi istorica pentru Romania si pentru romani, e vorba de reunificarea Europei si de primirea Romaniei in sanul familiei europene si asa cum s-a spus aceasta este rodul eforturilor societatii dar si a guvernelor din ultimii ani. Pe de alta parte nu trebuie sa ignoram ceea ce Comisia ne-a spus obiectiv si impartial in privinta deficientelor care mai exista", a spus Corlatean.

Deputatul PSD este de parere ca "inca din acest moment este previzibila activarea unor clauze sectoriale in urmatoarele luni in domenii economice foarte importante".

"Ma refer in primul rand la domeniul agriculturii. In mod automat la 1 ianuarie vom avea o clauza sectoriala referitoare la impiedicarea exporturilor de carne de porc catre statele membre ale UE, ceea ce va insemna pierderi atat pentru buget cat si pentru producatorii romani", a spus Corlatean.

Aceasta interdictie exista deja, iar deputatul PSD este de parere ca "aceasta interdictie va fi aplicata si in calitate de stat membru al Uniunii Europene".