Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi ca incepand cu data de 1 octombrie va reduce cu 10% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS). Valoarea nominala a comisionului va fi de 9,45 lei pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS fata de 10,50 lei cat este in prezent.

Potrivit oficialilor bancii centrale, aceasta reducere va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora.

Sistemul ReGIS, operationalizat la data de 8 aprilie 2005, asigura decontarea in timp real (secunde) a instructiunilor de plata de mare valoare (peste 500 milioane ROL) sau urgente, initiate de banci si alte institutii de credit, precum si decontarea instructiunilor aferente pozitiilor nete calculate de casele de compensare si a celor privind tranzactiile cu titluri de stat.

Decontarea instructiunilor de plata initiate prin acest sistem are loc in mod continuu, tranzactie cu tranzactie.

Banca Nationala a mai anuntat ca in perioada urmatoare va reduce in continuare comisioanele percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel incat acestea sa se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Sistemul electronic de plati este format din ReGIS (sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real), SENT (casa de compensare automata) si SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat).

ReGIS si SaFIR sunt administrate de Banca Nationala si au devenit operationale la 8 aprilie 2005 si respectiv 3 octombrie 2005, iar SENT este administrat de compania Transfond si a devenit functional din data de 13 mai 2005.