Mai mult de sase din zece irakieni sustin ca sunt de acord cu atacurile asupra trupelor americane aflate in zona si chiar mai multi sunt cei care vor ca autoritatile sa ceara militarilor sa plece in cel mult un an, conform unui sondaj de opinie, transmite agentia Associated Press.

Irakienii au pareri aproape in unanimitate negative in legatura cu Osama bin Laden, dar doar putin peste jumatate il dezaproba pe presedintele iranian.

Sondajul a fost realizat la inceputul lunii septembrie de Universitatea Maryland, prin intermediul unui program despre atitudini politice internationale.

Conform AP, rezultatele sondajului arata ca aproape 80% dintre cei 1.150 subiecti intervievati considera ca militarii americani mai mult provoaca violenta, decit sa o previna.

Numarul celor care sustin atacurile asupra trupelor americane a crescut la 61%, de la 47% cit a fost inregistrat in luna ianuarie. Cei mai multi dintre acestia sunt suniti si siiti, iar cea mai mare crestere procentuala s-a inregistrat intre acestia din urma.

In ceea ce-l priveste pe Osama bin Laden, aproape toti intervievatii au avut pareri negative. Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad; doar 57% s-au exprimat impotriva acestuia.

Aproximativ 75% cred ca SUA intentioneaza sa memtina o misiune militara permanenta in Irak. 72% sunt de parare ca, peste cinci ani, Irak va fi tot un stat unitar, pararea fiind sustinuta mai ales de siiti.

AP precizeaza ca sondajul are o marje de eroare de plus/minus 3%.