Cum va arata populatia Romaniei in 2050? Un angajat "va duce in spinare" 9 pensionari, copii si elevi. Din salariul lui, le va plati pensii, alocatii, sanatatea si educatia. Cel putin asa avertizeaza Fondul ONU pentru Populatie (FOP). In prezent, avem 3 salariati la patru pensionari.

Daca acum suntem 21,6 milioane de romani, in 2050 vom fi doar 16 milioane, iar mai mult de jumatate din populatie va fi formata din batrani trecuti de 60 de ani. Din tara-sursa de forta de munca, Romania va deveni tara-gazda pentru forta de munca din est, inclusiv din Asia Centrala. Muncitorii de aici vor veni sa lucreze la noi, cautand salarii si conditii de munca mai bune.

Toate astea se vor intampla daca femeile vor continua sa migreze in ritmul actual si daca rata fertilitatii se mentine ca in prezent: adica 1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1 copii. De un scenariu asemanator va avea parte intreaga populatie a lumii, a spus ambasadorul FOP, Peer Sieben. El a avertizat ca, in 2050, mai mult de 20% din populatia mondiala va avea peste 60 de ani.

In ideea de a trage un semnal de alarma asupra imbatranirii populatiei, reprezentantii FOP s-au strans, ieri, in Parcul Carol din Bucuresti, pentru a face "piramida" populatiei.

100 de adolescenti voluntari - fetele imbracate in portocaliu, iar baietii in albastru - s-au grupat in forma de piramida, incercand sa demonstreze cum aratam ca populatie acum, cum vom arata in 2050 si care ar fi idealul. La baza piramidei s-au asezat cei mai tineri, spre varf - ceilalti, reprezentandu-i pe batrani.

Pentru a arata care ar fi idealul, elevii au format un triunghi echilateral, iar pentru a sugera cum vom arata in 2050, s-au asezat intr-o forma neregulata, cu baza aproape la fel de ingusta ca varful, aducand mai mult a romb.

Pentru a face fata imbatranirii populatiei, ambasadorul FOP spune ca Guvernul trebuie sa ia urgent o serie de masuri: sa puna la punct sistemul de sanatate, cel de educatie si cel de asigurari sociale.

In privinta sistemului de sanatate, trebuie intarita latura de prevenire a institutionalizarii persoanelor varstnice, crescut fondul de cheltuieli publice pentru acestia, dezvoltat sistemul national de ingrijiri la domiciliu, de ingrijiri paliative si terminale.

In plus, ar trebui sa fie prevenite imbolnavirile, sa creasca accesul batranilor din mediul rural la servicii medicale, iar forta de munca a varstnicilor va trebui reconsiderata.

In afara de aceste lucruri, se impune un program de lucru mai flexibil pentru parintii cu copii mici, integrare rapida in munca a femeilor care au nascut, politici care sa le stimuleze pe femei sa faca si al doilea copil, politici care sa previna avortul si abandonul. Pentru a se plia viitoarei structuri a populatiei, sistemul de educatie ar trebui refacut din temelii, sustin reprezentantii FOP.

Citeste articolul complet in Gandul