In timp ce politicienii englezi baga in conationalii lor spaima de romani si de bulgari, nemtii, corecti, recunosc ca extinderea Uniunii Europene cu doua noi tari extinde totodata si terenul "de joaca" al mafiei vestice.

Conservatorii britanici isi fac campanie electorala promitand populatiei noi investitii din banul public. Nu este vorba nici pe departe de spitale, scoli sau crese, ci de inchisori pentru infractorii romani si bulgari.

De cealalta parte, reprezentanti ai autoritatilor germane, sunt ingrijorati nu atat de o posibila crestere a criminalitatii, ca urmare a invaziei romanilor si bulgarilor, ci de intarirea mafiei made in Germany.

Globalizarea criminalitatii nu are loc intr-un singur sens, de la noi catre ei, asa cum acrediteaza tabloidele britanice, franceze si italiene. Este un proces in ambele sensuri.

Aflat la Sofia, in calitate de reprezentant al Ministerului german de interne in Rheinland-Pfalz, Helmut Lisenfeld le-a declarat gazdelor sale, politisti bulgari, ca noile state membre reprezinta un punct de atractie pentru operatiunile mafiei germane.

Referindu-se la Bulgaria, o destinatie turistica importanta pe harta neamtului de rand, Lisenfeld le-a aratat colegilor de la Sofia un mare dezavantaj adus de extinderea criminalitatii vestice catre sudul si estul Europei.

Este un dezavantaj direct cuantificabil in produsul intern brut al Bulgariei si consta in descurajarea turistilor germani in a mai petrece vancante pe litoralul bulgaresc al Marii Negre.

Crima organizata a inflorit odata cu extinderea granitelor Uniunii Europene, liberta circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalurilor stimuland afacerile mafiote la scara europeana. Recenta analiza a Europol asupra fenomenului crimei organizate in Europa arata ca afacerile mafiote se internationalizeaza, fiind abil ascunse in spatele unor activitati perfect legale.

Organizarea structurilor mafiote este in schimbare, dezvoltarea de tip piramidal fiind inlocuita de cea pe orizontala, cu mentinerea influentelor regionale.

Astfel, in Tarile Baltice, crima organizata poarta amprenta vecinatatii cu Rusia, tara de tranzit a activitatilor criminale din Asia Centrala si „exportator” de heroina, alcool si tigari de contrabanda catre statele europene. Rusia este totodata si piata desfacere pentru masini furate si droguri sintetice.

Profilul gruparilor criminale din Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia este oarecum traditionalist, acestea mentinandu-se in sfera activitatilor de contrabanda si prostitutie de anvergura moderata.

Polonia si Bulgaria, in schimb, au importat modelul mafiei italiene, executiile de persoane adaugandu-se traficului de droguri, masini furate, prostitutiei si contrabandei. „Specializarea” cu care Romania figureaza in ghidul crimei organizate europene este traficul de carne vie, prostitutia si jaful.