3 raspunsuri pentru o concurenta imobiliara loiala

de     BaniiNostri.ro
Marţi, 17 octombrie 2006, 0:00Camera de Comert Imobiliar din Romania sustine in prezent o lege privitoare la reglementarea activitatii din domeniul imobiliar. Documentul stabileste ca atunci cand un agent imobiliar paraseste o companie nu se poate angaja la o alta societate cu acelasi profil mai devreme de un an si nu isi poate infiinta o companie imobiliara in acelasi oras in care isi are sediul fosta societate angajatoare.

Aceasta chestiune ar putea ridica probleme privind ingradirea mobilitatii fortei de munca. Despre aceste aspecte l-am intrebat pe Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania.

Reporter: Este plauzibila ideea ca prin noul proiect de lege se limiteaza mobilitatea fortei de munca si scade competitivitatea pietei imobiliare?

Emil Giurgiu: Migratia fortei de munca trebuie sa se conformeze anumitor reguli tocmai pentru a proteja anumite conditii concurentiale corecte. Daca un agent care este instruit in companie si compania investeste in pregatirea lui, nu poate sa o faca pe termen scurt, ci pe termen lung. Un agent se formeaza intr-un an, doi trei.

Agentia aloca pentru aceasta strategie un buget, iar daca agentul isi da demisia - si nu pleaca cu mana goala pentru ca el are acces la o serie de informatii legate de piata, de politica de dezvoltare a firmei - atunci el produce un prejudiciu infinit celui care i-a creat sansa sa se afirme.

Noi am considerat ca nu sunt necesare restrictii pentru cei care vor sa-si deschida maine o agentie si care nu au lucrat nicaieri. Fiecare e liber sa faca acest lucru, sa beneficieze de aceasta sansa, este dreptul fiecaruia de a munci, in fond.

Daca insa ai fost angajat la o companie, ai avut o intelegere cu niste oameni care ti-au acordat incredere si tu maine vrei sa schimbi intelegerea intr-un mod inamiabil, atunci investitotrii trebuie protejati de astfel de activitati. El poate sa plece, dar cu un acord scris. De fapt, este expresia divortului in termeni amiabili.

Daca acel acord scris nu exista, inseamna ca sunt totusi niste probleme cu acea persoana despre care nu stim unde se duce si cum se duce.

Reporter: De ce trebuie interzisa printr-o lege "plecarea inamiabila" si de ce sa nu lasam mai degraba la latitudinea agentiilor imobiliare posibilitatea sa-si intocmeasca mai bine contractele de angajare? Nu ar fi fost mai bine pentru piata muncii sa recomandati agentiilor sa includa o serie de clauze in contractele de angajare?

Emil Giurgiu: Sunt doua motive. Primul este ca neavand cadrul legal prin care sa fizexi coordonatele, in instanta nu avem la ce sa facem referire. Iar contractul nu are un sistem de referinta. Pe de alta parte, nu exista un mod prin care sa poti controla cu persoana respectiva dupa ce pleaca de la agentia imobiliara angajatoare.

Acelasi agent poate sa lucreze la doua agentii in acelasi timp care sa concureze si nici una sa nu stie ca agentul respectiv lucreaza la cealalta firma. Si de fapt, el sa mai aiba o a treia firma, firma lui personala, la care aduce informatii de la cele doua.

Cele doua pot fi angrenate, una de partea cumparatorului, alta de partea vanzatorului, in negocieri pentru tranzactionarea unei proprietati. Angajatul poate folosi informatiile ambelor agentii si sa orienteze informatiile catre firma lui. Efectiv, prejudiciile sunt mari.

De ce nu poate fi lasata aceasta problema la simpla intelegere conrtactuala dintre cele doua parti?! Pentru ca noi am pornit de la un principiu foatre simplu: libertatea mea se termina unde incepe a ta. Daca anumite agentii nu isi negociaza un asemenea contract, prin care sa isi protejeze interesul, atunci isi afecteaza capacitatea de a incheia contracte.

Pentru ca orice angajat care vine sa se angajeze si vede ca i se cere loialitate fata de companie si intalneste un alt patron care ii spuen sa renunte la aceste valori pentru un salariu mai mare, normal ca agentul se uita acolo unde este veriga slaba. Eu apreciez aceasta adaptabilitate a fortei de munca, dar, pe de alta parte, ne lezeaza niste interese si trebuie sa ne aparam si noi interesul. Si facem aceasta modificand cadrul de joc.

Reporter: Este fezabil proiectul de lege? Aveti cum sa controlati aceasta trecere a agentului imobiliar de la statutul de angajat la cel de jucator pe piata? Cat de eficienta este legea?

Emil Giurgiu: Daca nu am crede ca e eficienta, nu am incerca sa aplicam aceasta lege. De la statutul de angajat noi urmarim si sa generam si o alta ipoteza.

Daca agentul urmareste sa nu fie neaparat fidel unei companii imobiliare, dar el doreste sa practice aceasta meserie intr-o forma mai liberala, se poate autoriza ca persoana fizica si atunci se incheie un contract de colaborare intre doua entitati cu persoanlitate juridica: agentul autorizat si compania imobiliara.

Dar daca vrea sa primeasca si salariu si comision si sa lucreze in cadrul unei companii atunci trebuie intarite drepturile in care acesta o face.

Noi am creat aceste reglementari dupa consultari cu foarte multe companii imobiliare si toate ne-au semnalat cam aceleasi probleme, legate de faptul ca agentul vine, are acces la baza de date, fura baza de date, pleaca si isi deschide agentie.

Integral in BaniiNostri.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


157 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by