Suedia nu intentioneaza sa restrictioneze accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata interna a muncii, dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, au anuntat, surse din guvernul de la Stockholm, citate de AFP.

"Guvernul suedez nu va adopta masuri restrictive impotriva muncitorilor romani si bulgari", a declarat Roberta Alenius, purtatorul de cuvant al premierului Suediei.

La ultimul val de extindere UE, in mai 2004, Suedia a deschis, fara conditii, frontierele pentru cetatenii tuturor statelor membre ale blocului comunitar.

"Suedia nu a restrictionat accesul muncitorilor din cele 10 state care au aderat in ultimul val din 2004. Va proceda la fel si de data aceasta.

Premierul Fredrik Reinfeldt nu a luat inca o decizie oficiala, dar, dat fiind ca Romania si Bulgaria sunt mai departe de Suedia decat cele care au aderat in 2004, nu vor exista masuri limitative", a adaugat oficialul citat.

Intrebat cati imigranti au venit in Suedia din cele zece state care au devenit membre UE in 2004, Alenius a subliniat ca "putini imigranti au venit sa beneficieze de sistemul social suedez".

Din cele 15 state vechi membre UE, doar acestea trei nu au limitat accesul muncitorilor din Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. Anul acesta, celor trei state li s-au alaturat Italia si Spania.

In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, comisarul UE pentru munca, Vladimir Spidla, anunta la 28 septembrie ca Marea Britanie si Irlanda ar putea limita accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii.