O zi mai agitata ca de obicei. Desi inceputul nu a fost rau deloc situatia s-a schimbat radical odata cu deschiderea sesiunii din Statele Unite. Voi reface filmul evenimentelor, vom analiza impreuna fiecare aspect in parte si voi raspunde la intrebarea din titlu.

Vineri 27 Octombrie indicele Dow Jones a inchis pe minus cu 73,4 puncte adica 0,6% la 12.090,26, S&P500 a inchis -0,85% la 1.377,34, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a fost performer-ul negativ al zilei scazand 1,52% la 1.717,61 puncte.

Si Europa s-a inscris pe acelasi trend: DAX 30 din Germania -0,34% la 6.262,54, indicele pan-european Eurostoxx50 a scazut 0,25% la 4.017,27, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut 33,6 puncte, adica 0,54% la 6.160,9 puncte.

Dolarul a scazut fata de euro la 1,2738, fata de yenul japonez la 117,59, la 1,8988 fata de lira sterlina si la 1,2489 fata de francul elvetian. Cotatia futures a petrolului a crescut usor la 60,82, adica 0,76%.

Europa a deschis usor pe plus si s-a mentinut asa pana cu putin timp inainte de deschiderea sesiunii americane. Companiile care crescut Joi au crescut si Vineri, iar cele care au scazut Joi s-au pastrat pe acelasi trend. Deutsche Telekom a crescut 2,42% la 13,52 euro, France Telecom +2,29% la 20,56 euro, iar Vodafone +1,11% la 136,25 pence.

In schimb, sectorul farmaceutic s-a pastrat “pe minus”: GlaxoSmithKline -2,83% la 1.410 pence, AstraZeneca -3,77% la 3.139 pence si Sanofi-Aventis -1,51% la 68,65 euro.

Celebrul producator de automobile Volkswagen a publicat rezultate financiare pe placul investitorilor: pentru primele 9 luni din acest an compania a realizat un profit operational de 3,02 miliarde de euro si un profit inainte de taxe de 1,21 miliarde, ambele cifre depasind estimarile analistilor (2,91 miliarde respectiv 1,05 miliarde).

Actiunile Volkswagen au inchis sesiunea pe plus cu 1,5 euro, adica 1,94% la 78,40 euro, cea mai mare valoare din anul 1998 pana in prezent.

Cu o ora inainte de deschiderea sesiunii americane a fost publicata valoarea Produsului Intern Brut al SUA pentru cel de-al treilea trimestru al anului. Surpriza: o crestere de numai 1,8% fata de 2,9% cat aratau estimarile analistilor.

Teama a cuprins investitorii: daca nu cumva economia americana este intr-o scadere abrupta si se indreapta catre recesiune? Pietele europene au virat aproape instantaneu pe minus si si-au accentuat scaderea odata cu deschiderea sesiunii de pste ocean.

Scaderea indicilor americani nu a durat mult. Publicarea Indicelui de Incredere a Consumatorului elaborat de Universitatea din Michigan s-a constituit intr-o surpriza placuta: a crescut de la 85,4 la 93,6 in luna Octombrie. Investitorii s-au mai linistit iar indicii americani au inceput sa creasca treptat refacand aproape tot terenul pierdut.

Apoi, piata a avut de intampinat o alta stire rea. Goldman Sachs a facut public un raport in care afirma ca vanzarile de placi de baza pentru computere vor inregistra o crestere in trimestru de numai 8,8% fata de 10,8%, punand aceasta si pe baza intarzierii lansarii noului sistem de operare Vista.

Ca urmare, piata a luat-o puternic in jos si nu a mai fost capabila de un rebound pe final de sesiune. Dell a scazut 1,11% la 23,11 dolari, Hewlett-Packard -1,81% la 38,46, AMD -2,98% la 20,86, in timp ce Intel a scazut 3,08% la 21,10 dolari.

Sa stam stramb si sa analizam corect: cele mai multe placi de baza pentru computere nu se produc in Statele Unite, ci in zona asiatica (Taiwan in mod special), cum ar fi MSI si Giga-Byte.

Sigur, foarte multe produce si Intel (mai ales pentru calculatoare “brand” destinate functionarii in regim de “office” pentru companii) si de aici vedem de ce cotatia Intel a scazut peste 3%.

Dar faptul ca Indicele de Incredere a Consumatorului a cunoscut un rebound puternic, cum datele despre vanzarile en-detail din Statele Unite arata extrem de bine si cum marii retaileri estimeaza vanzari record pentru sezonul sarbatorilor, toate acestea ne fac sa credem ca cetateanul american va continua sa fie deschis la punga.

Si in afara de dovleci pentru Halloween, curcani pentru Thanksgiving Day si globuri pentru bradul de Craciun cu siguranta va cumpara si computere. Mai ales ca Microsoft a anuntat ca cine va cumpara un computer in aceasta perioada va primi un cupon special pentru upgrade la sistemul de operare Vista, care este programat sa intre pe piata “consumer” in Ianuarie.

Cu alte cuvinte, chiar daca estimarea Goldman Sachs se va dovedi corecta piata IT va inregistra o crestere mai mica si nu o scadere. Se prea poate ca actiunile din sector sa mai scada pe termen scurt, dar inca nu exista suficiente argumente pentru a prognoza ca vom avea un astfel de trend pana la finele anului.

Referitor la surpriza negativa provocata de Produsul Intern Brut nu trebuie sa uitam un aspect: se refera la cel de-al treilea trimestru, adica lunile Iulie, August si Septembrie. In August, oficialii FED au decis sa intrerupa seria cresterilor de dobanda, lasand-o neschimbata la 5,25%. Este limpede ca “miroseau ceva”.

Din declaratiile oficiale de atunci rezulta ca unul din principalele riscuri in ceea ce priveste cresterea economica este dat de scaderea sectorului imobiliar.

Acum cateva zile, FED-ul s-a reunit din nou si a estimat ca economia americana va creste moderat. Citind printre randuri rezulta ca semnalul dat in pietele financiare este ca sectorul imobiliar, desi a scazut in perioada recenta, nu mai reprezinta un risc atat de puternic. Chiar daca piata impobiliara va mai scadea intrucatva, nu exista semnale ca vom avea un crah.

In plus, fostul guvernator FED Alan Greenspan a sustinut recent exact aceeasi idee cu ocazia unei conferinte. Din toate acestea rezulta ca s-ar putea sa avem parte de o revizuire pozitiva a datelor despre PIB si ca cele pentru ultimul trimestru al anului nu se vor arata pe cat de negative cred pesimistii in prezent.

Din aceasta cauza, cu datele de pana acum, consider ca scaderea de Vineri a pietelor a fost doar un profit taking (care ar mai putea dura cateva zile) si nu o schimbare de trend.

Va voi tine la curent...