Grupul portughez Martifer va construi in Romania o rafinarie specializata in productia de Biodiesel din uleiuri vegetale, in conformitate cu standardul European EN 14214. Proiectul, ale carui costuri in prima etapa se ridica la peste 41 milioane de euro, se va realiza in urmatorii doi ani.

Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele Diesel si poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec combustibil ce se utilizeaza drept carburant pentru autovehicule. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisia de dioxid de carbon si cu 98% pe cea de sulf.

Proiectul este dezvoltat prin intermediul a doua societati, respectiv Biomart Energy SRL avand ca obiect de activitate productia de biodiesel, si Agromart Energy SRL, care opereaza in domeniul culturii semintelor oleaginoase - materia prima utilizata de Biomart in producerea de biodiesel.

Prin intermediul acestei companii, Martifer intentioneaza sa achizitioneze circa 50.000 ha de teren care sa asigure materia prima pentru un minimum necesar capacitatii de productie.

Proiectul este finantat de consortiul bancar alcatuit din BRD -Groupe Societe Generale, in calitate de Aranjor, si banca portugheza Caixa Geral de Depositos, in calitate de Co-Aranjor. Cele doua banci vor asigura fondurile necesare finantarii proiectului, in valoare de 25,1 milioane EUR, pe o perioada de 7 ani.