Renault si Mahindra au incheiat un acord prin care vor construi in India o noua uzina in urmatorii cinci ani, unde va fi produs si modelul Logan.

Mahindra, cel mai mare producator indian de vehicule de teren, va incepe in anul 2007 productia modelului Logan, la fabrica amplasata linga Mumbai. Comercializarea efectiva este prevazuta pentru primul trimestru.

Compania indiana detine 51% din societatea mixta Renault - Mahindra si a anuntat ca va investi 22 de milioane de dolari pentru a extinde capacitatea de productie a fabricii, urmind sa realizeze, in prima faza, 50.000 de automobile Logan anual.

Productia Logan a inceput in septembrie 2004 la uzina Dacia din Pitesti, automobilul fiind produs si in Rusia din aprilie 2005, precum si in Maroc si Columbia, din a doua jumatate a anului trecut. Logan va fi produs pina la sfirsitul acestui an in Iran, urmind ca in 2008 sa se inceapa fabricarea in Brazilia.

Potrivit publicatiei germane „Autobild“, grupul german Volkswagen intentioneaza sa produca in India un model de 2.000 de euro, care sa respecte standardele locale. Planurile germanilor pentru o piata de 1,1 miliarde de locuitori sint continuate de lansarea unui model de 6.500 de euro in China, care are 1,4 miliarde de locuitori. Noul autovehicul va fi construit pe platforma modelului Fox.

A doua fabrica, in 2009

Memorandumul de intelegere dintre cele doua companii privind construirea celei de-a doua uzine in India prevede o capacitate de productie de 500.000 de vehicule anual. Costul total al proiectului nu a fost stabilit, dar va fi inferior sumei vehiculate, de un miliard de dolari, a declarat directorul general al grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, citat de Reuters.

Uzina va produce vehicule Mahindra si modele Mahindra-Renault, adaptate cerintelor pietei indiene. Centrul de productie va include o unitate de asamblare si o fabrica de motoare. Productia este programata sa inceapa la mijlocul anului 2009, iar capacitatea initiala este estimata la 300.000 de vehicule pe an.

Vehiculele vor fi promovate de Mahindra-Renault si vindute prin intermediul retelei de distributie detinute de grupul indian.

Integral in Cotidianul