De mai bine de doua saptamani, firme de salubritate, care colecteaza deseuri de la spitale si clinici medicale, aduc, in afara gunoaielor menajere, si deseuri medicale periculoase.

Seringi pline cu sange, perfuzoare folosite, fese si bandaje provenind de la sali de operatii ori din spitalele de boli infectioase, deseuri cu risc maxim biologic sunt deversate in mod criminal in loc sa fie incinerate, cum cer toate legile si normele romanesti si europene.

Deseurile au fost depistate de personalul Gropii de gunoi de la Chiajna in momentul descarcarii in depozit. Conducerea punctului de lucru a anuntat Agentia de Protectie a Mediului si Garda de Mediu inca de la primele cantitati de deseuri medicale constatate, dar fara rezultat. Firmele de salubrizare continua sa aduca "bombele biologice" ascunse acum in saci obisnuiti pentru deseuri menajere.

Specialisti in probleme de mediu dau ca sigura prezenta deseurilor medicale periculoase in toate gropile de gunoi din apropierea Capitalei. Pericolul este deosebit de mare iar frecventa in crestere a acestor cazuri ii face pe cei din conducerea Iridex Group (proprietarul gropii de gunoi) sa ia in calcul premeditarea acestei actiuni.

"Situatia a devenit deosebit de critica, punandu-se in pericol sanatatea oamenilor", afirma Mihail Moisa, director tehnic.

Integral in Romania Libera