Un teren din nordul capitalei a devenit camp de lupta pentru doua dintre cele mai puternice grupari de tranzactii imobiliare din Romania. Sectorul ravnit de samsarii de terenuri este fix la iesirea din Bucuresti, vizavi de Aeroportul Bucuresti-Baneasa, si apartine Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Baneasa.

Aici exista plantatii experimentale de pomi fructiferi pentru care au fost cheltuite miliarde de lei. Insa, daca pomii ar fi culcati la pamant, terenul ar deveni ideal pentru constructii, mai ales ca in interiorul perimetrului exista drumuri, retele de apa si canalizare si cladiri administrative.

Datorita acestor facilitati, un metru patrat de teren ar valora pe piata intre 1.500 si 1.700 de euro! Asa ca proprietatea statului i-a atras pe veteranii ingineriilor funciare.

Cel care a atacat primul a fost "Razboinicul Luminii". George Becali a ales procedeul "cesionarii dreptului de proprietate". Latifundiarul a cumparat cu 5 milioane de euro drepturile asupra terenului de la Radu Miclescu.

Acesta revendicase 27 de hectare care ar fi apartinut parintilor sai inainte de nationalizare in acea zona. Cu dreptul cumparat, Gigi Becali a mers in instanta. A cerut sa i se elibereze certificat de proprietate.

Numai ca actiunea a fost respinsa pe motivul ca - asa cum sustine instanta - latifundiarul nu are nicio calitate de a formula cererea de revendicare a terenului din nordul Bucurestiului. In acest moment, a intrat in lupta o alta grupare de samsari de terenuri. Acestia au fost deranjati de actiunea in forta a lui Becali si l-ar fi parat pe miliardarul din Pipera la DNA.

Cei care au contraatacat sunt turcii de la Florom Prodimpex SRL. Acestia au ales varianta "cesionarii de creante" pentru a pune mana pe terenul institutului. Practic, Florom Prodimpex a preluat datoria acumulata de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Baneasa la defunctul Bancoop. Societatea statului contractase un credit de 1,7 miliarde de lei vechi pe care nu reusise sa-l achite.

Cu penalitatile avea de platit peste 3 miliarde de lei. Turcii au platit datoria si au trecut la executarea silita a statiunii pomicole.

Integral in Gandul