Securistii au condus Romania

Senatorul Ioan Talpes, 62 de ani, director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) intre 1992-1997, este primul dintre fostii sefi ai structurilor secrete care ii acorda credibilitate lui Liviu Turcu. Fost ofiter al spionajului romanesc, care a defectat inainte de caderea regimului comunist, Turcu a lansat recent o lista cu zece politicieni despre care sustine ca sunt inca ofiteri conspirati.

Intre ei, Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Ioan Mircea Pascu, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Alin Teodorescu, Radu Vasile. Ioan Talpes explica in exclusivitate pentru "Romania libera" de ce Liviu Turcu ar putea avea dreptate si cat de periculoasa ar putea fi pentru Romania amanarea deconspirarii politicienilor si jurnalistilor aflati in slujba serviciilor secrete.

Integral in Romania Libera

Obiectivul Ady, banuit spion francofon

Securitatea l-a banuit in 1989 pe Adrian Nastase ca ar fi fost spion in favoarea statului francez, dar n-a mai apucat sa vada cum stau lucrurile, pentru ca a venit Revolutia.

In octombrie 1989, Nastase a fost luat sub urmarire ca posibil spion, sub numele de cod „Ady“. Securitatea obtinuse „date certe“ referitoare la faptul ca un diplomat al Ambasadei Frantei manifesta „un interes deosebit“ fata de viitorul premier, drept pentru care s-a ordonat sa fie lucrat informativ.

Integral in Cotidianul

Geoana ii da liber lui Nastase la "delicte de opinie" pana in decembrie

Chiar daca nu i-a propus-o inca si nu stie daca nu va fi refuzat, Mircea Geoana a anuntat ca va avea "cat de curand, o discutie lamuritoare" cu fostul sau sef de partid Adrian Nastase, "ca sa aflam si noi ce intentii de viitor are".

El a exclus insa posibilitatea ca Nastase sa figureze pe lista candidatilor PSD pentru un post de europarlamentar, "fiindca ma indoiesc ca si-ar dori un asemenea exil din politica interna".

Integral in Gandul

Desi Geoana l-ar “promova” la Bruxelles

Nastase ramane in tara

Pentru a nu-si pune in pericol “scaunul”, presedintele PSD Mircea Geoana a gasit “o solutie” cat se poate de “avantajoasa” in acest sens: sa-l trimita pe Nastase pentru doi ani la Bruxelles, in calitate de europarlamentar.

Astfel, Mircea Geoana a declarat sambata, la Brasov, ca va discuta, in urmatoarele zile, cu Adrian Nastase ipoteza plecarii fostului premier la Bruxelles, in calitate de europarlamentar. Presedintele PSD considera ca o eventuala functie de europarlamentar nu trebuie interpretata drept “un exil politic” pentru Nastase.

Integral in Cronica Romana.