Comitetul Executiv al PNL a decis luni ca nu are motive sa ceara organizarea unui congres extraordinar si ca toti liderii isi vor pastra pentru dezbaterea interna parerile despre “Platforma liberala” si persoana lui Theodor Stolojan.

Liderii liberali au cerut si gruparii Stolojan-Stoica sa se abtina de la comentarii publice pe aceste teme, pana cand “aceasta chestiune va fi explicata si clarificata”. Aderentii la “Platforma liberala” au fost avertizati din nou ca sunt incompatibili cu calitatea de membru PNL, desi nici un parlamentar nu a mai fost sanctionat in ultimele saptamani.

Surse din PNL spun ca reticenta fata de noi excluderi este dictata tocmai de Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu.

O rezolutie in patru puncte si un “shhhhh...”

“Comitetul Executiv, in sedinta sa din 13 noiembrie 2006, a decis urmatoarele:

1. Comitetul Executiv considera ca nu exista motive temeinice pentru a se propune Delegatiei Permanente organizarea unui congres extraordinar. In conformitate cu Statutul PNL, se poate in orice moment decide un astfel de congres, dar el nu poate fi impus din afara de anumite grupuri de interese sau de presiune politica.

2. Orice persoana care-si asuma ideologia si identitatea liberala, principiile consacrate de indelungata noastra traditie, prevederile Statutului PNL, respecta in mod democratic vointa majoritatii, hotararile adoptate de forurile statutare si conducerea in exercitiu poate deveni membru PNL sau se poate realatura acestui partid.

Toate aceste valori sunt valabile inclusiv in cazul reprimirii in PNL a domnului Theodor Stolojan in cazul in care isi manifesta aceasta intentie

3. Calitatea de membru PNL este incompatibila cu adeziunea la asa-zisa platforma sau la oricare proiect politic din afara PNL.

4. Comitetul Executiv isi exprima sustinerea pentru domnul Calin Popescu Tariceanu, in dubla sa calitate, de presedinte al PNL si de prim ministru al Romaniei.”

Textul deciziei Comitetului Executiv (CEx) a fost citit de purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, care a adaugat “pana ce forurile de conducere vor lua act de pozitia tuturor filialelor noastre, liderii PNL nu vor face comentarii publice cu privire la aceasta chestiune, pastrand aceste lucruri numai pentru dezbaterea interna a PNL”.

Vosganian a precizat ca liderii PNL cer ca aceeasi masura sa fie adoptata si de gruparea Stolojan-Stoica.

“Ca un semn de buna intentie din partea noastra, dar si ca o dorinta ca si initiatorii platformei sa dovedeasca aceeasi deschidere, le solicitam sa faca si domniile lor acelasi lucru, astfel incat in perioada care urmeaza sa ne putem concentra asupra modului in care aceasta chestiune va fi explicata si clarificata, inlauntrul partilor care vor trebui sa dea o solutie acestei chestiuni.”

Tariceanu si Olteanu nu mai vor excluderi

Vosganian nu a putut sa explice de ce, data fiind reafirmarea unei pozitii foarte ferme in cazul liberalilor care adera la platforma Stolojan-Stoica, nu s-a mai pus problema niciunei excluderi.

Surse din PNL au declarat pentru HotNews.ro ca tocmai de la varful partidului s-a impus incetarea practicilor de eliminare a membrilor care isi exprima sustinerea fata de “Platforma liberala”.

Documentul CEx a fost discutat luni in cadru organizat de grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, si s-a intantionat chiar supunerea sa la vot, o masura suprinzatoare avand in vedere ca acesta a fost emis de un for de conducere al partidului.

Cu toate acestea, decizia finala a fost de a nu pune in aplicare punctul 3, cel care se refera la incompatibilitatea intre calitatea de membru PNL si cea de sustinator al platformei Stolojan-Stoica.

Sursele citate au afirmat ca cel care a linistit spiritele a fost presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care s-a exprimat impotriva continuarii excluderilor cu aceasta motivatie.

Sutinatorii “Platformei” nu dau inapoi

De altfel, trei dintre deputatii care au afirmat public ca sustin demersul grupului exclus, au declarat pentru HotNews.ro ca nu vor renunta la aceasta pozitie si ca nu intentioneaza sa paraseasca in vreun fel Partidul National Liberal.

“Sustin in continuare platforma Stolojan-Stoica pentru ca nu s-a schimbat absolut nimic. Pluteste in aer intentia de excludere din partid a celor care au aderat, dar nu cred ca va fi pusa in practica Eu personal nu imi voi da demisia pentru ca demersul meu nu este impotriva partidului, ci pentru intarirea si unitatea lui”, sustine Horatiu Buzatu.

Aceeasi atitudine o are si Petre Ungureanu: “Ies tot felul de comunicate de presa ciudate si, intr-adevar, ini rezolutie este prevazut un punct potrivit caruia cei care sustin platforma se situeaza in afara partidului, aceste situatioi nu ma sperie deloc. Continui sa sustin platforma promovata de omul Stolojan, chiar daca voi fi dat afara din partid. Nu

imi voi depune demisia pentru ca, la fel ca si ceilalti colegi ai mei, doresc ca PNL sa se insanatoseasca.”

Ioan Ghise isi mentine si el pozitia, dar nu este convins ca punctul 3 al rezolutiei CEx se refera si la persoana sa. Pana in acest moment, Ghise nu a primit nici macar decizia de excludere din partid, asa cum nu are nici confirmarea scrisa a reprimirii sale, conform deciziei Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL.

“Indiferent ce se va intampla cu statutul meu de membru PNL, fie ca voi fi dat afara, fie ca voi fi reprimit, eu sustin in continuare platforma. Nu imi iau asa repede cuvantul si principiile inapoi, pentru ca eu cred cu tarie ca este nevoie de modernizare si reforma in partid. E trist sa vezi ce se intampla cu PNL de azi.”

Participa la sondajul HotNews.ro, afisat in coloana din stanga