Romania, singura tara in care statul a pierdut controlul resurselor naturale

preluare Romania Libera

La vremea la care contractul de privatizare a Petrom a fost discutat in Parlament, secretarul de stat de la acea vreme din Ministerul Industriei si Comertului, Andrei Grigorescu, declara ca aceasta tranzactie respecta modelul practicat si in cazul privatizarii altor companii petroliere din Europa Centrala.

Parlamentarii au inghitit, in corpore, "chifteaua" si au girat politic contractul, cu tot cu clauzele si anexele lui care acum agita CSAT-ul. In realitate, insa, contractul este in mare parte un unicat, daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat la vecini. In primul rand, niciuna din tarile invocate nu se afla in situatia Romaniei, si anume de a detine resurse energetice destul de importante.

Cele mai multe companii din aceste tari nici macar nu aveau departamente de foraj si extractie, privatizarile vizand aproape exclusiv rafinariile si statiile de distributie. De altfel, mizele privatizarii Petrom au fost exact acele zacaminte.

Cele doua rafinarii preluate, Arpechim si Petrobrazi, au nevoie de investitii mari in retehnologizare, statiile trebuiau, in cea mai mare parte, modernizate, combinatul Doljchim tragea sa moara de ani de zile etc. In schimb, erau preluate, in acelasi pachet, cinci campuri petroliere cu mare potential in Kazahstan, 306 zacaminte de petrol si gaze, 1.450 sonde de gaze si 13.855 de sonde petroliere.

Pe de alta parte, niciuna din companiile petroliere din Ungaria, Polonia, Slovacia sau Croatia nu a fost privatizata cu un investitor strategic, statul preferand nu doar mai multi actionari, ci si pastrarea, cel putin intr-o prima faza, a unui control important.

Romania Libera.

Cazul Petrom: presedintele OMV, convocat la Bucuresti

de Ana Jitarita (EvZ)

Presedintele companiei austriece OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, se afla astazi la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane cateva aspecte din contractul de privatizare a Petrom.

Intrevederea i-a fost solicitata de partea romana, iar la discutii vor participa reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, dar si ai altor institutii implicate in derularea contractului de privatizare.

Semnat in 2004, contractul si mai multe anexe ale acestuia sunt secrete, dar in ultimele zile, dupa anuntul OMV privind scumpirea gazului, in „Evenimentul zilei” au aparut informatii care dovedesc ca tranzactia a fost una defavorabila statului roman.

Conform unor surse guvernamentale, la intalnirea de astazi vor fi discutate redeventa platita de OMV statului pentru concesiunile de gaz si titei, dar si alte puncte delicate din contractul de privatizare.

Integral in EvZ.

Privatizarea Petrom, anchetata de DIICOT

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, dezvaluie in exclusivitate in emisiunea "Puterea din umbra", moderata de Radu Tudor, faptul ca procurorii DIICOT din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ancheteaza privatizarea Petrom.

Procurori ai acestui departament s-au deplasat la sediul MEC pentru a ridica unele documente din contractul de privatizare. Aceasta dezvaluire vine cu cinci zile inaintea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care se va discuta cazul privatizarii Petrom.

Jurnalul National