Presedintele american, George W. Bush, nu a reusit sa convinga, sambata, Coreea de Sud sa se alature unui plan al Statelor Unite, de interceptare a navelor nord-coreene suspectate ca ar transporta armament, transmit agentiile internationale de presa.

Intalnirea lui Bush cu Roh Moo-hyun a avut loc la Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), desfasurat sambata, la Hanoi, in Vietnam.

Casa Alba a anuntat, tot sambata, ca asteapta de la liderii celor 21 de state membre ale organizatiei sa adopte o declaratie care sa puna capat programului nuclear nord-coreean, scrie AFP.

In cele doua zile ale summitului Forumului, care reprezinta jumatate din comertul mondial, participantii discuta mai ales despre ambitiile nucleare nord-coreene dar si despre liberalizarea comertului mondial si lupta impotriva terorismului.

Summitul isi propune sa inlature barierele comerciale dintre statele membre dar continua sa suscite neintelegeri intre SUA, Europa si tarile in curs de dezvoltare, mai ales in privinta subventiilor agricole.

Statele membre APEC sunt presate de SUA sa adopte o propunere care vizeaza crearea unei zone gigant de liber schimb Asia-Pacific (FTAAP), care sa se intinda din China pana in Chile.

Masurile de securitate au fost drastic intarite la Hanoi. Blindate ale politiei si forte speciale, patruleaza pe strazi pentru evitarea unor eventuale incidente.

Din APEC fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, SUA, Indonezia, Japonia, Malayezia, Coreea de Sud, Hong Kong, Mexic, Noua-Zeeleanda, Papua Noua-Guinee, Filipine,Peru, Rusia, Singapore, SUA, Taiwan, Thailanda si Vietnam.