Guvernul a aprobat o noua transa, cea de-a treia, in valoare de 23,48 milioane lei pentru proiectele finantate in cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural “Poduri si podete”. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru demararea studiilor de fezabilitate pentru proiectele selectate.

"Aceste finantari sunt necesare pentru recuperarea decalajelor dintre zona rurala si urbana, pentru ridicarea potentialului de atractie pentru investitori in mediul rural, pentru dezvoltarea economica din mediul rural", a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

De la lansarea programului „Poduri si podete”, peste 2000 de localitati au depus proiecte de dezvoltare a infrastructurii la Comisia de evaluare.

Cererile de finantare sunt structurate pe obiective de investitii. Aproximativ 30% din finantari sunt solicitate pentru poduri, podete, punti pietonale, 40% din finantari sunt solicitate pentru asigurarea alimentarii cu apa, 25% din finantari sunt solicitate pentru canalizari si statii de epurare ape uzate, 5% din finantari pentru proiecte complexe de infrastructura de baza.

Pana in prezent au fost aprobate 1736 de cereri de finantare, valoarea totala a cererilor declarate eligibile fiind de 4,51 miliarde lei.

Programul este derulat pe o perioada de patru ani, pana in 2009. In data de 18 octombrie Guvernul a triplat suma alocata pentru programul de dezvoltare a infrastructurii rurale, de la un miliard la trei miliarde de lei pentru toata perioada de implementare.

Scopul programului „Poduri si podete” este diminuarea decalajelor existente intre zona rurala si cea urbana.

Dezvoltarea infrastructurii in mediul rural inseamna cresterea pietei agricole si atragerea de investitii pe plan local, imbunatatirea starii de sanatate a populatiei printr-un acces mai facil la serviciile medicale, cresterea nivelului de educatie prin facilitarea frecventei scolare si scaderea abandonului scolar la sate.