Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, majorarea cotei de profit a CFR Calatori pentru anul 2006 pana la 25%, sumele obtinute urmand a fi folosite pentru achitarea facturilor catre furnizorii de servicii, si in primul rand catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR, se arata intr-un comunicat al Executivului. In prezent, cota de profit a companiei este de intre 3 si 5%.

Majorarea cotei de profit ca duce la o crestere a fondurilor de la Bugetul de Stat pe care CFR le va putea accesa pentru mentinerea infrastructurii feroviare publice in parametrii normali de functionare si fara a afecta siguranta circulatiei.

Costurile de functionare a infrastructurii se stabilesc pe baza traficului pe care Compania Nationala de Cai Ferate CFR il contracteaza cu operatorii de transport feroviar si a normativelor tehnice de intretinere si reparatie a infrastructurii feroviare si a proiectelor de reabilitare sau modernizare a infrastructurii.

Nivelul tarifelor de calatorie si nivelul anual al subventiilor aprobate prin legile bugetului de stat, pentru transportul feroviar public de calatori, nu a acoperit in totalitate diferenta dintre tarifele stabilite si costurile reale de transport, ceea ce a condus la lipsa disponibilitatilor banesti necesare operatorului national de transport feroviar de calatori, pentru achitarea obligatiilor

de plata catre furnizorii de bunuri si servicii, dintre care cea mai mare datorie o reprezinta obligatiile de plata pentru utilizarea infrastructurii feroviare.