Incepand cu data de 1 decembrie, firmele si celelalte institutii nu vor mai repune in circulatie bancnotele si monedele din vechea emisiune, care vor fi depuse la banci pentru a fi retrase din circulatie pana la sfarsitul anului, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In perioada 1 - 31 decembrie, vechile insemne monetare mentionate vor fi acceptate la plata, de catre toti agentii economici si celelalte institutii, acestia fiind obligati de a nu le mai repune in circulatie.

Concomitent, unitatile bancile comerciale sunt oligate sa nu mai repuna in circulatie vechile insemne monetare primite de la populatie, agenti economici si celelalte institutii si de a le depune la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.

Pe parcursul lunii decembrie, bancnotele si monedele care isi vor pierde puterea circulatorie la 1 ianuarie 2007, vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la sucursalele din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale BNR, precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului.

Dupa data de 1 februarie 2007, bancnotele si monedele mentionate vor putea fi preschimbate fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, doar la Banca Nationala a Romaniei - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Banca Centrala a inlocuit pana in present 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune. Pana la 28 noiembrie, numarul monedelor din noua emisiune puse in circulatie era de 509 milioane de bucati, iar numarul de bancnote de 746 milioane unitati.

Numarul bancotele vechi ramase in circulatie este de 61 milioane de bucati, iar cel al monedelor vechi este de 877 milioane unitati.

Tot de la 1 decembrie Banca Nationala va pune in circulatie si bancnota de 200 de lei.