Pachetul de actiuni detinut de stat valoreaza acum mult mai putin decat in 2005. Statul a reusit sa piarda cel mai bun moment pentru a vinde actiunile detinute la Romtelecom.

In cazul in care cele 45,99% din operatorul de telefonie fixa vor fi vandute anul viitor, si nu in 2006, asa cum se stabilise initial, statul va obtine cu peste 300 de milioane de euro mai putin decat ar fi obtinut daca tranzactia ar fi fost realizata anul acesta.

Romtelecom a atins maximul de performanta in 2005, cand profitul net obtinut a fost de 115 milioane de euro, iar cel brut (EBITDA, adica veniturile inainte de plata dobanzilor, a impozitelor si contabilizarea deprecierilor si a amortizarilor) a fost de 340 de milioane.

Nu trebuie sa fii expert ca sa-si dai seama ca, avand in vedere ca maximul de performanta a fost atins in 2005, cel mai bun moment pentru vanzare ar fi fost anul acesta.

Rapoartele expertilor

La mijlocul anului 2005, cand Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a decis sa aleaga un consultant pentru listarea la bursa ce urma sa aiba loc in 2006, o serie de banci de investitii specializate pe acest gen de operatiuni au realizat evaluari ale Romtelecom.

La acea data, performantele companiei erau considerate a fi intrat pe o curba ascendenta, industria de profil se afla intr-un moment bun, iar initiativa statului de a lista compania la bursa de la Londra parea fezabila.

Astfel, UBS Investment Bank plasa valoarea de piata a companiei undeva intre 1,6 si 2 miliarde de euro, ceea ce insemna ca actiunile statului ar fi valorat intre 736 si 920 de milioane de euro.

Aceasta poate fi considerata o evaluare pesimista, deoarece expertii Credit Suisse First Boston plasau valoarea de piata a aceleiasi companii intre 1,76 de miliarde de euro si 2,28 miliarde de euro.

Avand in vedere aceasta evaluare, statul ar fi putut obtine, pentru cele aproape 46a din actiuni, chiar si un miliard de euro. HSBC si MorganStanley au realizat evaluari care plasau compania undeva intre 1,75 si 2 miliarde de euro.

Toate evaluarile realizate de bancile de investitii interesate de proiect pleaca de la premisa ca valoarea companiei este de cinci pana la sapte ori profitul sau brut, adica EBITDA.

Cu toate ca MCTI a lansat procesul de selectare a consultantului in august 2005, a reusit "performanta" de a-l finaliza abia in august 2006, cand s-a semnat contractul cu Credit Suisse.

Integral in Evenimentul Zilei