Cum am ajuns sef in partidul lui Stolojan

de Ciprian Aron     Ziua de Cluj
Joi, 14 decembrie 2006, 0:00


In zece minute am devenit, dupa o banala discutie cu liderul grupului de initiativa al PLD Cluj, Steluta Racolta, membru de vaza al organizatiei.

Ziua de Cluj a incercat sa afle cum se naste un nou partid. Cat de riguroasa e selectia noilor membri. Cat de profesionisti sunt cei care organizeaza filiala Cluj a gruparii Stoica-Stolojan. Totul a inceput simplu, de la un anunt public care invita toti clujenii, suporteri ai platformei liberale, sa adere la PLD.

Formalitatile de inscriere erau programate sa inceapa ieri, intre orele 9-19, pe strada Virgil Fulicea, la umarul 10.

Personaj fictiv, om de baza in PLD

Unul dintre reporterii ZIUA de Cluj a batut la usa acestui stabiliment in jurul orei 11, interesat, desigur, de oferta. Folosind pseudonimul Mihai Groza, personaj care s-ar afla in anul patru de studiu la Facultatea de Stiinte Politice, reporterul s-a prezentat la acest sediu, sustinand ca doreste “sa puna umarul la consolidarea filialei judetene a PLD”.

A fost primit de insasi presedinta grupului de initiativa si viitor presedinte a PLD Cluj, Steluta Racolta. Aceasta s-a aratat incantata ca tinerii si generatia noua intra intr-un proiect menit “a coagula toate fortele de dreapta”.

Primele “sarcini de partid”

Dupa ce s-a convins, in mai putin de zece minute, de partizanatul prostolejenist al tanarului, fara a-i cere nici un act de indetitate, l-a invitat pe acesta sa faca parte din echipa care organizeaza filiala clujeana. Omul nostru a primit chiar primele “sarcini de partid”. A primit pe loc responsabilitatea coordonarii asociatiei studentesti.

Mai mult, i s-a cerut sa aduca si alti colegi in filiala. In euforia actiunii de organizare a filialei, Racolta l-a invitat sa participe la intalnirea pe care platformistii Clujului o au cu unul dintre liderii centrali, fostul ministru Gheorghe Flutur.

“Ce compatibili suntem!”

Mai jos redam, cateva replici care au insotit dialogul, foarte scurt dealtfel, dintre Steluta Racolta si Mihai Groza.

Steluta Racolta: “Ai mai fost vreodata intr-un partid politic?”
Mihai Groza: “Nu, dar am fost voluntar pe baricade, la alegerile din 2004, contribuind cum am putut, dezinteresat”.

S.R.: “Pe baricadele Aliantei DA”?
M.G.: “Da, alaturi de cei care au format Alianta DA”.

S.R.: “Ce te-a indemnat sa vii alaturi de noi”?
M.G. “Cea mai trista zi a mea a fost cand a iesit din cursa pentru prezidentiale domnul Stolojan, am plans in mine, pentru ca e preferatul meu”.

S.R.: “Si-al meu, sa batem palma, ce compatibili suntem ca optiuni!”, a raspuns entuziasmata Racolta, de aplombul prostolojenist al mai tanarului “platformist”. “Deci n-ai mai fost in nici un partid politic?”
M.G.: “Nu”.

S.R.: “Excelent, nici eu. Unde esti student si in ce an”?
Mihai Groza: “Sunt student la Stiinte Politice, in anul terminal”.

S. R.: “Si noi avem doi tineri care au terminat Stiintele Politice, probabil va cunoasteti de prin campania electorala”.
M.G.: “Foarte posibil, daca-i revad s-ar putea sa-i recunosc”.

“Se poarta discutii cu domnul Marga”

M.G.: “Cine este presedintele nostru, aici la Cluj”?, intreaba Mihai, ca si cum ar fi deja membru PLD.
S.R.: “Presedinte eu sunt. Am fost inainte director la ARDAF, am avut niste neintelegeri cu cei de acolo, cu domnul Tender, iar acum sunt aici pregatita sa facem treaba”, s-a confesat, surprinzator, Racolta in fata “noului ei coleg”.

M.G.: “Alte persoane cunoscute mai sunt?”
S.R.: “Sunt persoane tinere, si eu sunt inca tanara, adica nu fac parte din categoria celor de 55-60 de ani. Suntem interesati sa atragem personalitatile Clujului, sa unim toate fortele de centru dreapta”, clama, sigura pe sine, sefa PLD Cluj.

M.G:: “Am citit in presa ca si domnul Marga ar veni alaturi de noi”, spune reporterul, deja platformist, fara nici un fel de adeziune.
S.R.: “Da, ati citit in ZIUA de Cluj acest lucru. Se poarta discutii separate cu domnul Marga, pentru ca domnia sa reprezinta o imagine pozitiva. Domnul ministru Flutur a venit astazi (ieri - n.red.) la Cluj sa discute cu domnul Marga, dar acesta este plecat in strainatate, cu responsabilitati universitare. Se va discuta in zilele umatoare”.

“Vii la intilnirea cu ministrul Flutur?”

S.R.: “Nu vrei sa vii dupa-amiaza la intalnirea cu ministrul Flutur? Ca si coordonator al asociatiei studentesti...”, i-a spus Racolta celui pe care, iata, il desemna, dupa zece minute, lider printre studentii platformisti si celui pe care il invita deja sa participe la o intalnire ce tinea de viata strict interna a noului partid.
M.G.: “Desigur, sunt foarte interesat si de intalnire si de asociatia studenteasca. Voi aduce si alti colegi studenti.”

S.R.: “Te vei ocupa de asociatia studenteasca si, alaturi de ceilalti doi colegi, veti organiza structura de tineret. Mihai, trebuie sa stii ca vei face parte si din echipa de organizare a structurii judetene, vom avea mult de munca si trebuie sa ne miscam repede”, a oferit comenzi de startegie noului platformist, liderul clujean Racolta.

“Vrei sa-ti dau mesajul domnului Stolojan de la stabilirea momentului de infiintare al PLD si sa-lduci si colegilor”?
M.G.: “Chiar va rog, se vor bucura tare mult, il voi xeroxa si-l voi da la cat mai multi”.

S.R.: “Lasa-mi un numar de telefon si te voi suna sa ne vedem dupa-amiaza, cu domnul Flutur, daca acesta va dori. Sa iei acum adeziunile pentru zece colegi si pentru tine. Trebuie sa aducem nume reale, nu fictive, luate de prin cimitire”, i-a cerut, ferm, Racolta celui responsabil si de organizarea filialei judetene.
M.G.: “Sunt foarte grabit acum, dar am sa vin cu colegii dupa-amiaza si vom semna atunci adeziunile”.

ZIUA de Cluj sustine profesionalizarea politicii, intr-o Romanie aflata cu un picior in Uniunea Europeana. Pare incredibil ca, la 17 ani de la Revolutie, se mai incropesc partide fara o selectie riguroasa a viitorilor membri sau, mai grav, fara minime verficari prealabile. Reporterul ZIUA de Cluj a ocolit momentul semnarii adeziunii, insa a fost invitat sa o faca.

In locul sau, putea fi, practic, oricine de pe strada care avea sa fie invitat in secunda doi la primele intilniri “la nivel inalt”.


126 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi