Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va fi sarbatorita pe 14 decembrie, cu fast, la Bruxelles. Coincidenta, sau nu, tot maine incepe Consiliul European, pe a carui agenda se afla, printre altele, discutii despre extinderea viitoare a granitelor Uniunii.

Romania si Bulgaria vor fi vedetele zilei la Bruxelles. Aderarea lor la Uniunea Europeana va fi marcata de o serie de festivitati ce se vor desfasura in capitala Belgiei, semnalul de incepere urmand sa fie dat de comisarul pentru extindere Olli Rehn.

Una dintre surprizele pregatite participantilor la festivitati consta intr-o turta dulce uriasa, reprezentand harta Europei unite, careia i se vor atasa inca doua bucati, de forma hartilor Romaniei si Bulgariei. Harta va avea dimensiuni record (3 x 3 m), astfel incat a fost propusa pentru a intra in Cartea recordurilor Guinness. Festivitatile incep la ora 11, in fata bisericii Sf. Magdalena.

Tot pentru a marca evenimentul - o intiativa inedita, sprijinita de MTV, aceea de construire a celui mai lung lant uman din lume. Participantii la festivitati vor fi rugati sa se fotografieze cu bratele larg desfacute, urmand ca aceste fotografii, alaturi de altele, sa fie incarcate pe site-ul www.MTVHumanChain.

Actiunea ar trebui sa dureze timp de trei luni de zile, la sfarsitul carora, toate fotografiile vor fi montate una langa alta, creand impresia unui urias lant uman.

Contributia pe care Comisia Europeana a anuntat ca o va aduce la evenimentul de maine va fi o petrecere organizata in onoarea celor doua state noi membre. Momentul coincide cu debutul summit-ului european din decembrie, pe a carui agenda se afla, printre altele, subiectul viitoarei extinderi a Uniunii Europene.

Pentru tarile din Balcanii de Sud-Est, dar si pentru Turcia, este un moment delicat, avand in vedere atitudinea anti-extindere care castiga rapid teren in Uniunea Europeana.