Romanii sunt asteptati sa ocupe sute de posturi la Bruxelles. O sumedenie de joburi din partea Comisiei Europene isi asteapta ocupantii.

Daca in acest moment, peste 100 de romani lucreaza deja la Comisia Europeana, pe contracte pe perioada determinata, in principal ca traducatori, interpreti si corectori, pentru a asigura publicarea la timp a acquis-ului comunitar, de la 1 ianuarie 2007, CE asteapta administratori romani pentru ocuparea posturilor din domeniile drept, economie, administratie publica europeana, audit si asistenta administrativa.

Listele pentru asistenti - cei care vor avea responsabilitati in executie - ar trebui sa fie finalizate pana la mijlocul lui 2007, iar cele pentru administratori, care vor participa la procesul legislativ, pana la sfarsitul lui 2007.

Responsabil de recrutarea romanilor care doresc un loc de munca la Comisia Europeana este EPSO, singura institutie abilitata sa organizeze concursuri pentru functionari europeni si sa selecteze personalul pentru angajarea in institutiile europene. Pana acum, aproape zece mii de romani au aplicat pentru un post european.

Cu doar putin mai mult de o saptamana inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pregatirile pentru primirea tarii noastre impreuna cu sute de oficiali, la toate nivelurile, se afla in stadiu avansat. Angajarile propriu-zise de cetateni romani la Comisia Europeana au inceput in toamna acestui an, iar posturile dedicate romanilor vor fi ocupate pana in anul 2010.

Primele posturi ocupate vor fi cele de executie, pentru care competitiile sunt deja in curs. Romania ar putea beneficia de un numar de 50-60 de posturi de varf in structura Comisiei Europene. In acest moment, exista 134 de romani angajati ai CE pe o perioada determinata si aproape 14.000 de persoane au depus CV-uri, interesul romanilor pentru acest tip de posturi fiind din ce in ce mai ridicat.

Ca urmare a adoptarii de catre Comisia Europeana a unei decizii prin care se stabileste numarul total de posturi alocate cetatenilor romani in urmatorii cinci ani, celor deja angajati la Comisie in baza unor contracte pe perioada limitata li se vor alatura, dupa 1 ianuarie 2007, ca angajati permanenti, un numar in continua crestere de compatrioti.

Practic, in urmatorii cinci ani, Comisia Europeana a alocat aproximativ 700 de posturi pentru romani, in special pe domeniul lingvistic.

In acest moment, 134 de romani lucreaza deja la Comisia Europeana, pe contracte pe perioada determinata, in principal ca traducatori, interpreti si corectori, pentru a asigura publicarea la timp a acquis-ului comunitar. Ei sunt incadrati ca agenti temporari, experti nationali sau agenti contractuali.

Procesul de selectie al functionarilor europeni se bazeaza pe competitii deschise. Inainte de aderarea Romaniei, EPSO a inceput deja procesul de recrutare pentru institutiile UE, in mai si iunie 2006 fiind organizate primele faze din competitiile deschise pentru traducatori si interpreti, ale caror rezultate se dau acum.

Dintre acestia, Comisia va angaja 65 de translatori si 80 de interpreti pentru fiecare limba.

Licentiatii in drept, economie si administratie publica, la mare cautare

Insa Comisia nu se limiteaza doar la recrutarea de lingvisti. EPSO organizeaza competitii pentru administratori in domeniile drept, economie, administratie publica europeana, audit si asistenti administrativi. Listele de rezerva pentru asistenti ar trebui sa fie finalizate pana la mijlocul lui 2007, si pentru administratori pana la sfarsitul lui 2007.

Vor fi disponibile si cateva posturi de senior management: pentru Romania, tinta este de a ocupa 9 posturi de director si 42 de posturi de sefi de unitate in cadrul institutiilor europene. In competitia pentru aceste posturi s-au inscris aproape zece mii de romani.

MIE, medidatorul roman

Guvernul a infiintat in luna august, prin Ministerul Integrarii Europene, o structura care sa se ocupe de pregatirea profesionala a cetatenilor romani care doresc sa participe la competitiile EPSO. Cursurile de pregatire pentru examenul de functionar european este o practica uzuala in statele membre ale UE.

Din experienta celor 10 state care au aderat la UE in 2004, recrutarea de personal calificat pentru a lucra in institutiile europene a fost, si inca este un proces laborios. Comisia Europeana arata ca la doi ani de la aderarea celor 10 inca nu au fost acoperite toate posturile manageriale dedicate noilor state membre.

Cele doua directii

Posturile de la institutiile Uniunii Europene sunt organizate in posturi de administratori si posturi de asistenti.

Administratorii vor participa la procesul legislativ si bugetar al UE, la coordonarea politicilor macro-economice ale statelor membre, la negocierile cu statele terte sau aplicarea politicii agricole comune, iar asistentii au responsabilitati de executie si participa in toate sectoarele de activitate ale UE.

Integral in Curentul