Vedeta curselor de cai din Japonia, Deep Impact se retrage. Poprietarul calului in virsta de 4 ani, campion in 12 din 14 curse alergate, are o intelegere financiara fabuloasa pentru a-l introduce pe Deep Impact intr-un program de reproducere.

Deep Impact a participat la o singura cursa in Europa - dupa ce a incheiat pe locul 3 la Grand Prix-ul Arcului de Triumf din Paris, calul a fost descalificat din cauza unui control... antidoping. Substanta depistata provenea de la un spray folosit pentru tratarea unei afectiuni respiratorii.

Desi urmele substantei erau foarte mici, iar spray-ul fusese folosit intr-adevar in scopuri medicale, regulamentele stricte l-au deposedat pe Deep Impact de toate beneficiile locului trei.

"Singura greseala a fost ca tratamentul fusese efectuat prea aproape de ziua cursei", au declara oficialii, admitind ca foarte multi cai au parte de o asemenea prescriptie.

Vestea a fost un soc pentru amatorii curselor din Japonia, dar si pentru cei 5 000 de suporteri niponi care facusera deplasarea la Paris special pentru a-l urmari. La cursa Arcului de Triumf, Deep Impact stabilise un record privind suma pariata vreodata pe un cal - peste un milion si jumatate de euro.

"Cred ca este in continuare cel mai rapid cal din lume", spune jockey Yutaka Take, cel care l-a condus pe Deep Impact in toate competitiile. Deep Impact a cistigat in cariera premii in valoare totala de peste 9 milioane de euro.