Medicii recomanda cumpatare zilele acestea la masa traditionala plina cu bucate care cresc nivelul colesterolului sau pot provoca tulburari ale ficatului si ale vezicii biliare. Cozonacul, dulciurile cu multa frisca, produsele de patiserie consumate in exces pot determin indigestii. Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a raspuns, in prima zi de Craciun, la peste 600 de solicitari.

Coordonatorul acestui serviciu, medicul Rodica Marinescu, recomanda in continuare moderatie in ce priveste consumul alimentar, desi spune ca majoritatea apelurilor inregistrate pana in prezent erau legate de viroze.

"In primul rand, mese mai putin incarcate si neaparat spatiate, adica mai bine mancam mai putine feluri de mancare la aceeasi masa si repetam masa in 2-3 ore. Ce ne-a surprins pe noi a fost faptul ca mai putini pacienti cardiaci am avut si mai putini cu probleme digestive, cum era de asteptat. Avem foarte multi pacienti cu febra, suntem foarte probabil intr-o epidemie de viroza de iarna.

Ce a fost caracteristic valului actual de boli febrile este tocmai febra foarte mare care cedeaza greu la antitermice si care a raspuns greu si la antibiotice" - a precizat Rodica Marinescu, intr-o declaratie consemnata de Radio Romania Actualitati.

"Sfatul nostru pentru pacienti este sa nu se sperie, sa-si continue tratamentul antitermic, sa repete, de cate ori e nevoie, vitamina C, cel putin 1 g pe zi -, ne ajuta sa trecem mai usor prin boala" -a adaugat Rodica Marinescu.