Peste doua milioane de musulmani, provenind din circa 160 de tari, au ajuns vineri la Mecca, in Arabia Saudita, pentru a participa la pelerinajul anual in locul sacru al islamului. La fel ca si in anii precedenti, autoritatile saudite au luat masuri stricte de securitate, peste 50.000 de agenti ai fortelor de ordine fiind mobilizati in zona pentru a preveni eventualele incidente.

Asa cum le-o cere Coranul, in fiecare an, milioane de adepti ai islamului lasa de-o parte familia, cariera, pasiunile si pleaca spre cetatea sacra, Mecca. Aici se aduna in templul Kaaba si merg in jurul pietrei sfinte din centrul lacasului, cinstind memoria lui Allah si a profetului Mahomed.

Pelerinajul nu inseamna doar o calatorie - de multe ori periculoasa - ci si o perioada de post intens si meditatie, prin care musulmanii trebuie sa treaca cel putin o data in viata.

Conform presei internationale, se estimeaza ca circa doua milioane de pelerini musulmani din toata lumea se afla acum in orasul sfant al islamului. Anumite reguli au fost impuse in fiecare tara pentru a tine oarecum sub control numarul persoanelor care fac acest pelerinaj.

Anul trecut, aproape 400 de persoane au murit sufocate intr-o agomeratie, in timpul ritualului de rugaciune. Ca urmare, autoritatile de la Riad i-au avertizat pe pelerini sa evite busculadele si locurile foarte aglomerate.

Irakienii se roaga pentru pace si libertate la Mecca

Pelerinii din Irak care s-au deplasat saptamana aceasta in orasul sfant s-au rugat impreuna pentru pace, stabilitate si pentru rudele ucise in conflictele care macina aceasta tara.

"Ce alta motivatie as avea decat sa ma rog pentru unitatea tarii noastre. Doar unitatea poate ajuta la reinstaurarea securitatii si sigurantei", a declarat Zohra Um Mohammed, un pelerin in varsta de 54 ani, la capatul unei calatorii periculoase de cinci zile din orasul antic irakian Babel pana in cetatea sfanta.

"Ne rugam ca americanii sa plece. Ei sunt cei care ne-au dezbinat", a adaugat pelerinul irakian, citat de Reuters.

Ritualul se desfasoara in acest an in contextul unui val de violente interconfesionale intre siiti si sunniti, care a adus Irakul in pragul unui razboi civil.

Tensiunile dintre sunniti si siiti au luat amploare si in Liban, autoritatile saudite temandu-se ca violentele ar putea izbucni in cursul pelerinajului la Mecca.

Pentru multi pelerini irakieni, ritualul reprezinta un moment de reflectie si rugaciune pentru tara lor, aflata intr-o situatie destul de tensionata, dupa ce sentinta in cazul fostului dictator, Saddam Hussein, a fost confirmata.

Mecca este locul nasterii Profetului Mohammed, si orasul cel mai sfant al musulmanilor. Mecca a devenit, inca din vechime, un centru comercial important, avand o asezare geografica favorabila la incrucisarea drumurilor caravanelor din Arabia, la o departare de 80 km de Marea Rosie.

Kaaba este o cladire de forma cubica, fara ferestre, situata in curtea moscheii principale. Necredinciosii sau cei care au o alta religie nu au voie sa puna piciorul in orasul sacru, masura fiind luata de autoritatile saudite pentru a impiedica profanarea locurilor sfinte.